NOVE MJERE OD IDUĆEG TJEDNA Maske obvezne svugdje, nema okupljanja, nije isključena mogućnost lockdowna

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Novi crni dan na “koronakalendaru” s 457 novih slučajeva, porastom broja hospitaliziranih na 385, 28 osoba na respiratoru i troje preminulih znak je da se nešto u Hrvatskoj mora promijeniti. Iako Stožer službeno tek mora objaviti koje nove mjere stupaju na snagu, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak za Večernji je list potvrdio mjere o kojima se već neko vrijeme govori.

– Od sljedećeg ćemo tjedna ograničiti broj osoba na okupljanjima, a bit će obavezno i nošenje maske u zatvorenim prostorima, kao i na otvorenim gdje se ne može držati fizička distanca. To su osnovne mjere koje će biti donesene, a s ugostiteljima već razgovaramo i dodatnim mjerama – rekao je Capak za Večernji list.

Ministar zdravstva Vili Beroš je dan ranije objasnio kako će se pod otvorene prostore na kojima je obavezno nošenje maske ubrajati redovi ispred pošte i bankomata, autobusna i tramvajska stajališta… Beroš je izjavio i kako će kontrole biti učestalije, ali još se ne razmišlja o sankcijama iako se u medijima već nekoliko dana nagađa da bi se one koji ne poštuju mjere moglo kažnjavati, pa čak i novčanim kaznama od nekoliko stotina eura. No to je za sada demantirao i Krunoslav Capak.

– Mi i sada imamo mogućnost kažnjavanja, no uvijek smo razmišljali da je bolje apelirati na ljude i objašnjavati im korisnost maski. Ugostitelji žele da te provjere budu rigoroznije, tako da će kontrole i nadzor Državnog inspektorata i inspekcije civilne zaštite uistinu biti češći – rekao nam je Capak.

Iako se još donedavno mogućnost “lockdowna” potpuno odbacivala, a sada se već govori da ništa nije isključeno, Beroš je za medije izjavio da vrijeme za novo zatvaranje još nije došlo.

Već smo ranije pisali kako će od ponedjeljka maske biti obvezne i u teretanama.

- Maske u zatvorenim prostorima razmatraju se jer je na mnogim radnim mjestima uočeno širenje bolesti među kolegama koji su u bliskom kontaktu, primjerice dijele isti ured, a nisu bili u mogućnosti pridržavati se mjere fizičke udaljenosti", kazao je ministar zdravstva Vili Beroš za Index.

Nošenje maske prilikom vježbanja, bilo da se radi o otvorenom ili zatvorenom prostoru, svakako može djelovati da se osjećate demotivirajuće, jer tijekom vježbanje teže dolazite do zraka, piše portal self.com, no to ima i mnoge prednosti, pogotovo kad se zna da smo u teretanama svi blizu jedni drugih i nemoguće je održavati propisanu socijanu distancu od jednog metra.

Popularni Članci