Liječnici spremni na štrajk: "Ovo nije igra, mi nemamo vremena za igru, vrijeme je za rješavanje"

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Lovro Domitrovic/PIXSELL
Liječničke udruge održale su u utorak sastanak na kojemu je odlučeno da liječnici idu u štrajk. Nakon sastanka je priopćeno da je svih pet liječničkih udruga - Hrvatski liječnički sindikat (HLS), Hrvatska liječnička komora (HLK), Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i Inicijativa mladih liječnika - spremno za štrajk.

O najavljenom štrajku kratko se oglasilo i Ministarstvo zdravstva: “Kao i do sada, Ministarstvo zdravstva je otvoreno za dijalog koji je jedini put prema donošenju rješenja. Prosvjed i štrajk je legitiman način iskazivanja nezadovoljstva, no udaljava nas od unaprijeđenja zdravstvenog sustava, a time i od samih pacijenata.”

Podsjetimo, prije deset dana pet krovnih liječničkih udruga organiziralo je veliki prosvjed na Trgu sv. Marka kojim su iskazali nezadovoljstvo svojim statusom, plaćama, ali i cjelokupnim stanjem u zdravstvenom sustavu. Po procjenama organizatora, na Markovu trgu okupilo se oko 2.500 liječnika iz Zagreba i ostalih dijelova Hrvatske.

No, kako se njihovi zahtjevi nisu ispunili ni nakon prosvjeda, na sastanku u utorak je odlučeno da je sljedeći korak štrajk, javlja N1.

Luetić: Odgovornost je na Vladi

“Svih 5 liječničkih organizacija je spremno za štrajk. Odgovornost za štrajk je na Vladi”, poručio je šef Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić.

“Očito da 3000 liječnika na Markovom trgu nije bila jasna poruka vladi”, dodao je Luetić, navodeći da očekuju da se premijer uključi u ovu situaciju.

Čulinović Čaić: Nemamo vremena za igru

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović Čaić poručila je nakon jučerašnjeg sastanka da pripreme za štrajk počinju.

“Ovo nije igra, mi nemamo vremena za igru, vrijeme je za rješavanje”, navela je Čulinović-Čaić.

Popularni Članci