KORONA IMA NOVE SIMPTOME Sad su to mučnina, proljev, curenje nosa...

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Rekordnih 116 novih slučajeva zaraze koronavirusom zabilježeno je danas, a brojka je prvi put troznamenkasta. Trenutačno je 1038 oboljelih, među njima 104 pacijenta na bolničkom liječenju, a od toga četiri na respiratoru. Dvije su osobe preminule. U samoizolaciji je trenutačno 4608 osoba.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, kako je i bilo najavljeno, Stožer civilne zaštite pooštrio je mjere za okupljanje više od stotinu ljudi, piše Večernji.

Za svako okupljanje na kojem se očekuje više od sto ljudi organizatori su obvezni Županijski centar 112 obavijestiti o tome najkasnije 48 sati prije planiranog početka okupljanja. Izuzetak su okupljanja prijavljena prema Zakonu o javnom okupljanju. Također, svi organizatori okupljanja s više od sto sudionika obvezni su voditi pisanu evidenciju sudionika kako bi se u slučaju da netko od prisutnih bude zaražen virusom SARS-CoV-2, što efikasnije moglo spriječiti širenje bolesti. Provođenje ove odluke kontrolirat će mješoviti timovi inspektora civilne zaštite i policijskih službenika.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako okupljanja posljednjih dana uzrokuju povećani broj oboljelih zbog čega se Stožer civilne zaštite odlučio za nove mjere, ali ne u smislu zabrana već je namjera naglasiti sve epidemiološke mjere koje su do sada polučile rezultate.

– Razmatrali smo i situaciju na granicama. Ona je znatno poboljšana, ali s obzirom na progresiju epidemiološke situacije u susjednim zemljama, svakako ćemo povisiti kriterije za ulazak u Hrvatsku i uvesti samoizolacije u trajanju od 14 dana te izolacije koje će trajati nešto kraće, ali uz mogućnost PCR testiranja – kazao je ministar Vili Beroš nakon sastanaka Vladina Znanstvenog vijeća za borbu protiv koronavirusa, održanoga u Banskim dvorima. Prvenstveno se to odnosi na BiH i Srbiju. Najavio je i da će biti donesena nova uputa za uporabe maski u određenim djelatnostima za koje je procijenjeno da predstavljaju najveći rizika za širenje infekcije, poput ugostiteljstva i trgovine.

– Maske bi se trebale više upotrebljavati pa ćemo donijeti novu mjeru koja to dodatno regulira. U nekim će djelatnostima biti obavezno nositi maske, u ugostiteljstvu i trgovini primjerice. Restrikcija nema, zabrana nema – kazao je Beroš.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, istarski Stožer civilne zaštite već je krenuo sa strožim mjerama i prije donošenja mjera na nacionalnoj razini, baš kao i u ožujku. Tako će u Istri radno vrijeme ugostiteljskih objekata ograničiti na dva sata ujutro, što znači da noćni klubovi praktički neće moći raditi. Ugostitelji moraju ponovno napraviti razmak od metar i pol između stolova. Otkazani su jučer i Motovun Film Festival, Pula Film Fesival i Međunarodni Jazz Festival u Grožnjanu.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, zabilježene su 3532 osobe zaražene COVID-19, od kojih je 117 preminulo, a 2377 se oporavilo. Do danas je ukupno testirano 91.486 osoba, od toga 1722 u posljednja 24 sata.

A uz akutne respiratorne smetnje kao glavne simptome COVID-19, čini se da se mučnine i proljev sve češće javljaju kod oboljelih. Od početka pandemije, naime, bilo je jasno da su simptomi COVID-19 povišena ili visoka tjelesna temperatura, suhi kašalj i otežano disanje koji ostavljaju bez daha. Ubrzo se pokazalo da je to i umor, bolovi u tijelu, glavobolja, grlobolja, da bi se potom popisu simptoma dodao i gubitak okusa ili mirisa. Posljednji u nizu simptoma su začepljenje ili curenje nosa, mučnina i proljev. Ta je tri najnovija simptoma Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) dodao još u svibnju. Dr. Irena Hrstić, ravnateljica pulske opće bolnice, na njih je upozorila rekavši kako pacijenti koji im se sada javljaju imaju probavne smetnje kao primarne tegobe, za razliku od početka same epidemije kada su tegobe uglavnom bile respiratorne. – Imamo manje simptoma upale pluća i više trbušnih tegoba – rekla je dr. Hrstić.

Jesu li se ti popratni simptomi počeli više manifestirati tijekom ljetnih vrućina?

– Ponaša li se virus tako, to ćemo moći reći vjerojatno sljedeće godine jer je premalo vremena za takve zaključke. Trenutačno, moglo bi se reći da su sada u toplijem dijelu godine nešto zastupljeniji gastrointestalni problemi kod oboljelih od COVID-19 u našoj bolnici – kaže dr. Izabela Antunović Ćelović, voditeljica Odjela infektologije u općoj bolnici Pula.

Objašnjava kako svaki virus razvija neki tropizam, tj. usmjeren je prema nekom od organa – virus gripe prema respiratornom traktu, virus hepatitisa prema jetri, a enterovirus prema crijevima, no napada cijeli organizam pa se razvija primarna i sekundarna viremija (prisutnost virusa u krvi).

– Zimi kad smo više u zatvorenom prostoru naglašenije su respiratorne patologije. Virus napada sve stanice jednako, samo su možda ljeti više izraženi gastrointestinalni problemi – kaže infektologinja.

Na nekim infektološkim odjelima kažu da su i prije kod oboljelih od koronavirusa bili prisutni mučnina i proljev te da nema porasta tih simptoma.

– COVID pacijenti imali su probavnih smetnji i prije i sada, nema nekog povećanja, ali još nema dovoljno iskustva da bi se izveo zaključak – rekli su nam u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”. Epidemiolozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar komuniciraju i s onima koji se liječe kod kuće, većinom mladima koji im prijavljuju simptome.

– COVID-19 prvenstveno je akutna respiratorna bolest, a mučnine i proljevi se već dugo prepoznaju kao popratne tegobe. Dio oboljelih ih ima, ali ne prevladavaju. U širokoj simptomatologiji moguć je i osip. Moguće je da se na jednoj klinici istovremeno pojavi deset pacijenata od kojih četiri imaju probavne tegobe, ali epidemiologija bi o tome mogla reći nešto više možda na sljedeću zimu, još nema ozbiljne analize – kaže doc. Vanja Tešić, voditeljica Službe za epidemiologiju Zavoda “Dr. Andrija Štampar”.

Popularni Članci