'

Knežević o radu DORH-a: „Istrage se miniraju u samim počecima“

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Iz stranke Centar su poručili kako neće podržati izvješće DORH-a u Saboru, a sve je komentirala zastupnica Viktorija Knežević. 

Stranka Centar neće podržati izvješće DORH-a jer, iako sadrži brojne brojke, ne pokazuje stvarnu sliku stanja u državi niti nudi rješenja. “Ovakvo izvješće nudi
samo močvaru u kojoj se gušimo još od 90-ih, kada je pravosuđe sustavno uništavano da bi se provela pljačka države i građana”, istaknula je saborska zastupnica Centra Viktorija Knežević.

„Izvješće sadrži stotine brojki o kaznenim prijavama, postupcima, broju osuđujućih presuda i dosuđenim kaznama. Međutim, ono najvažnije nije u tim brojkama, a to je koliko su ljudi koji obavljaju taj posao stručni, profesionalni i nezavisni“, rekla je Knežević, dodajući da se Hrvatska ove godine svrstala uz države kao što su Gvatemala, Venezuela, Bolivija i Honduras, u kojima se prosvjedovalo zbog imenovanja državnih odvjetnika zbog sumnje da nisu stručni ni nezavisni.

Iako je Državno odvjetništvo, kako je pojasnila, institucija bez koje ni najbolji sud ne može osuditi notornog zločinca, njegov je posao, zbog tajnosti postupaka, redovito obavijen velom tajnosti, što otvara prostor za opstruiranje pravde. 


„Prvi i omiljeni način za opstruiranje pravde je da se DORH bavi gomilom beznačajnih djela kojima samo puni statistiku. Kada zamahnu izvješćem pred Saborom, statistika pokazuje da oni nešto rade. Drugi način je namjerno pogrešno sastavljanje optužnica. Optužnice su formalni akti, a jedna mala greška, jedan pogrešan stavak, može biti dovoljan da cijeli slučaj padne na sudu. Treći omiljeni način rada Državnog odvjetništva je miješanje u političke procese“, pojasnila je zastupnica, navodeći primjer iz Dubrovnika, gdje su tri kandidata za gradonačelnika iz redova opozicije procesuirana i izbačena iz utrke, dok kaznena prijava protiv aktualnog gradonačelnika Mata Frankovića, zbog zlouporabe položaja, čeka u ladici državnog odvjetništva, gdje će ili zastarjeti ili biti odbačena.

„Istrage se miniraju u samim počecima zato što jedan mobitel, poput onog Josipe Rimac, može razotkriti cijelu zločinačku organizaciju i poslati je u povijest, kada bi se procesuirao na odgovarajući način. Tako će biti dokle god budemo gledali samo u brojke, predmete i zakone, a ne u ljude koji ih provode. Jer čak i loši zakoni u rukama stručnog i čestitog suca mogu biti primijenjeni kako treba. No, najbolji zakoni u rukama nesposobnih ili politički postavljenih osoba, poput Ivana Turudića, bit će korišteni da bi se sustav još više pokvario“, zaključila je Knežević.


Popularni Članci