KIŠA, VJETAR I PROLJETNE TEMPERATURE Neobično vrijeme će potrajati, imajte razumijevanja prema onima kojima utječe na zdravlje

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Ovaj tjedan donosi promjenjivo te relativno toplo vrijeme, povremeno uz kišu, a do srijede i vjetrovito.

Promjenjivo, ali relativno toplo vrijeme, kakvo je vladalo ovih dana, nastavit će se i u novome tjednu. Studeni je započeo, ali još uvijek ne opravdava svoj naziv. 

“Imajte strpljenja i razumijevanja prema onima na koje više djeluju ove prilično nepovoljne biometeorološke prilike, koje će potrajati veći dio tjedna”, stoji u prognozi HRT-a koju je pripremio Krunoslav Mikec iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Kiše će povremeno biti i na sjevernom Jadranu te u gorju, posebice početkom tjedna u noći i ujutro, kada ponegdje može pasti veća količina. Puhat će jugozapadnjak, mjestimice na udare jak, a temperatura će zraka biti između 12 i 15 °C u gorju i u unutrašnjosti Istre te od 16 do 19 °C na obali i otocima. Podjednake će vrijednosti biti i u unutrašnjosti Dalmacije, dok će na srednjem Jadranu biti toplije, od 19 do 22 stupnja Celzija.

Početkom tjedna bit će oblačniji s povremenom kišom, ponegdje i pljuskovima s grmljavinom, prema jugu uz mogućnost za obilniju oborinu. Jugo i južni vjetar će slabjeti i okrenuti na jugozapadni i zapadni, ponegdje i sjeverozapadni vjetar. I na krajnjem jugu Hrvatske podjednaka promjena vjetra, uz more najprije valovito i jače valovito, zatim u smirivanju na umjereno valovito u drugome dijelu dana. Najviša temperatura bit će između 19 i 22 °C. Povremena kiša padat će glavninom u noći i prijepodne, kada ponegdje uz grmljavinu može biti jačih pljuskova.

Prema prognozi Krunoslava Mikeca iz DHMZ-a, od utorka će i dalje biti promjenjivo, povremeno uz kišu te relativno toplo, osobito do srijede i vjetrovito.

Na kišu u kopnenom području treba računati i idućih dana, poglavito potkraj utorka, u noći na srijedu te u prvome dijelu srijede, a bit će je i u drugoj polovini tjedna. Puhat će slab i umjeren jugozapadnjak, koji će u utorak nerijetko biti jak, moguće i s olujnim udarima. Temperatura zraka i dalje će biti zamjetno viša od uobičajene za početak studenoga, posebice u utorak.

Na Jadranu i dalje promjenjivo. Obilnije oborine može biti u utorak na sjevernom dijelu, a u srijedu na južnom. U utorak će jugo i južni vjetar ponegdje biti jaki i olujni, u srijedu i četvrtak će zapuhati jugozapadnjak i zapadnjak, a potkraj tjedna ponovno jugo. Zadržat će se toplo.

Popularni Članci