KATASTROFA Čak 20 posto učenika u anketi izjavilo da je Pavelić bio vođa antifašista

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: © berc - Fotolia.com
Povjesničari Milan Radošević, Dragan Sokolović i Igor Jovanović u istarskim su školama proveli anketu srednjoškolcima na temu 'Što istarski srednjoškolci znaju o antifašizmu' , a rezultati su bili katastrofalni.

Povjesničari Milan Radošević, Dragan Sokolović i Igor Jovanović uz pomoć ankete su dobili uvid u znanje istarskih srednjoškolaca o antifašizmu. Isti su pokazali zabrinjavajuću razinu neznanja o toj temi. Anketu su predstavili na znanstvenom skupu '(Anti)fašizam u prošlosti i sadašnjosti' koji se prošli tjedan održao u Puli, piše Večernji list. 

Anketa je provedena od travnja do lipnja među 648 učenika drugih razreda srednjih škola u Bujama, Buzetu, Labinu, Poreču, Puli i Rovinju. U anketi je sudjelovalo 14 škola (13 hrvatskih i jedna talijanska) svih usmjerenja, od gimnazije preko medicinske do strukovnih škola.

Nevjerojatno je da je čak dvadeset posto učenika Antu Pavelića svrstalo u vođe antifašizma, dok je deset posto njih u isti koš svrstalo Benita Mussolinija. Da antifašizam nije bio totalitarni sustav misli 40 posto srednjoškolaca. Još manje anketiranih zna o počecima antifašizma, pa tako 57 posto učenika smatra da je antifašizam krenuo tijekom Drugog svjetskog rata, dok 17 posto srednjoškolaca misli da je taj projekt nastao nakon Drugog svjetskog rata.

Popularni Članci