UGODNO IZNENAĐENJE Je li ljetu došao kraj i kakva nas jesen očekuje

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavic/PIXSELL
Izidor Pelajić, meteorolog HRT-a najavio je nadolazeće vremenske prilike.

Iako vruće i sparno, lokalni popodnevni pljuskovi u unutrašnjosti i u gorju, te jugozapadnjak i jugo na Jadranu već će krajem nedjelje dati prve nagovještaje nadolazeće promjene. U ponedjeljak nestabilnosti bit će sve češće, a kako dan bude odmicao oblaka i povremene kiše sve više. Najizraženije bit će u noći na utorak kada će biti pljuskova, grmljavine, ponegdje moguće i obilne kiše. Zapuhat će jak vjetar, temperatura će osjetno pasti, osobito u unutrašnjosti.

Jaka i olujna bura na sjevernom će Jadranu uzburkati i rashladiti more, a do kraja dana zapuhat će i na jugu. Sredinom tjedna kiše će biti malo ili nimalo, no unatoč sunčanim razdobljima temperatura će danju tek skromno rasti pa će mnogi pomisliti da je s prvim danima rujna ljeto odselilo iz Hrvatske.

Rujan bi trebao biti malo topliji od prosjeka, s vrućim početkom, zatim osjetnim osvježenjem i potom u zadnja dva tjedna temperaturom iznad uobičajene. Prvi dio mjeseca uglavnom će biti kišovitiji od drugog, a kraj rujna mogao bi donijeti neka ugodna “iznenađenja”.

Temperatura zraka imat će generalno silaznu tendenciju, najviše dnevne vrijednosti u drugom dijelu rujna su između 20 °C i 23 °C, u Dalmaciji oko 25 °C, a ni mogućnost poneke izraženije kišne epizode nije posve isključena, no ipak kraj rujna ne izgleda tmurno. Jesenske kiše doći će s listopadom, donosi Večernji list.

Popularni Članci