Jeste li ikad primijetili različite brojke i šifre na vozačkoj? Evo što one znače

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Hrvatska je prije točno deset godina zamijenila stare "papirnate" vozačke dozvole s onima u obliku kartica. Time se naše vozačke usklađene s dozvolama ostalih zemalja EU.

Ta kartica trebala bi sadržavati sve podatke koji su se mogli naći i na starim papirnatim. I dok je većina podataka svima jasna, postoje i oni šifrirani koje nikako ne treba zanemariti, piše N1.

S prednje strane vozačke nalaze se najvažniji podaci, kao što su ime i prezime vozača, fotografija vozača, datum rođenja i datum isteka, kao i broj vozačke dozvole. Sa stražnje strane je označena kategorija kojom vozač ima pravo upravljati, kao i datum kada je stekao uvjete za isto. No, sa stražnje, točnije u stupcu 12, su i one šifrirane oznake koje bi vas mogle koštati ako ih se ne pridržavate.

Zdravstvena ograničenja

Primjerice, na papirnatim je dozvolama potreba nošenja naočala pisala na stražnjoj strani riječima. No na novim dozvolama toga nema, te ako ste mislili da će vas to spasiti od policijske kazne, prevarili biste se. Umjesto opisa tu je sada brojka, konkretno za naočale – 01. Osim naočala tu su i druge oznake koje se odnose na zdravstvena ograničenja vozača:

01. Korekcija vida i/ili zaštita

01.01 Naočale

01.02 Kontaktna leća (kontaktne leće)

01.05 Pokrivalo za oko

01.06 Naočale ili kontaktne leće

01.07 Posebno optičko pomagalo

02. Slušno pomagalo/pomagalo za sporazumijevanje

03. Proteza/ortoza za udove

03.01 Proteza/ortoza za gornje udove

03.02 Proteza/ortoza za donje udove.

Što kada imate položeno samo za automatik?

U istom, stupcu 12, nalaze se i druga ograničenja za upravljanje vozilima, pa tako i ograničenja uporabe. Tu je riječ o ograničenjima kao što su vožnja bez putnika (šifra 05.03), zabranjena vožnja autocestom (05.07), zabranjen alkohol (05.08.), itd. Sva ostala ograničenja možete pronaći ovdje.

Ukoliko ste pak u autoškoli polagali na automobilu s automatskim mjenjačem, onda ćete u vašoj vozačkoj vidjeti brojku 78 koja se odnosi na ograničenje na vozila bez papučice spojke. Tu su i ograničenja na vozila s dva kotača s bočnom prikolicom (79.01), ili na tricikl (79.03).

Ako pak vadite vozačku u nekoj drugoj zemlji članici EU, onda će vam biti važna brojka 70 koja se odnosi na zamjenu vozačke dozvole koju je izdala druga zemlja (na primjer oznaka bi mogla glasiti: 70.0123456789.NL). Šifra ili kod 71 se odnosi na duplikat vozačke dozvole koji će biti iskazan razlikovnom oznakom EU/UN u slučaju treće zemlje, na primjer: 71.987654321.HR.

Oznaka mladog vozača

Vjerojatno ste na cesti na automobilima autoškole primijetili oznaku – kod 95. riječ je o kodu koji se pod tom šifrom upisuje u vozačku dozvolu, a označava vozača koji ima potvrdu o stručnoj osposobljenosti, drugim riječima odnosi se na one koji imaju zanimanje – vozač. Taj je kod važan ukoliko ste instruktor u autoškoli, ali se upisuje i za upravljanje vozilima C1, C, D1, D, C1E, CE, D1E i DE kategorije.

Tu su još i nacionalni kodovi koji primjerice označavaju mlade vozače, mlađe od 24 godine, koji imaju upisan kod 100 uz datum rođenja u zagradi (npr.: 100 (18. 12. 2018.)). Nacionalni kodovi obuhvaćaju još i posebna vozila, primjerice vatrogasna, policijska ili vojna.

No ni to nije sve. Postoje i oznake koje se odnose na prilagodbe na vozilu, a najčešće se odnose na promjene na automobilima kojima upravljaju osobe s invaliditetom. Primjerice, kočnica s ručnim upravljanjem (kod 20.06), zatim uređaj za ručno dodavanje gasa (25.04), kontrolni uređaji kojima se može rukovati bez ispuštanja volana (35.02), sjedalo vozača prilagođeno obliku tijela (43.02), pa čak i za papučicu gasa lijevo (25.08), što svakako ne bilo pametno probati. Sve ostale oznake možete pronaći u Pravilniku o vozačkim dozvolama.

Dodajmo i da ukoliko imate staru, papirnatu, vozačku dozvolu ne trebate još uvijek brinuti i mijenjati ju za novu u obliku kartice. Naime, prema zakonu, stara vozačka dozvola vrijedi vam sve do isteka roka na koji su izdane, a najduže do 19. siječnja 2033. Dakle, imate još deset godina dok se ne počnete privikavati na šifre i kodove.

Popularni Članci