DUBROVAČKI KUHARI U AKCIJI Saša Računica iz Petrinje: Kuhamo do osam tisuća obroka dnevno, nitko nije ostao gladan
Dubrovački kuhar Saša Računica ispričao je kako je stigao u Petrinju s kolegama spremati obroke za ljude koji su pogođeni potresom.
Oko 300 kuharica i kuhara iz cijele Hrvatske u Petrinji, Glini, Sisku i Zagrebu dnevno pripremi oko 15 tisuća obroka. Među njima je i 13 kuhara iz Dubrovnika i županije koji kuhaju na središnjem trgu u Petrinji, a smješteni su u Vrbovcu odakle putuju svaki dan sat vremena u jednom smjeru. Porazgovarali smo s kuharom Sašom Računicom koji je prošle godine radio u luksuznom Hotelu Bellevue, a sad s kolegama volontira i priprema hranu za one koji su ostali bez doma uslijed potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji.
- Od početka ove nesreće bili smo u kontaktu s ekipom koja je oformila kuhinju u Petrinji već drugog dana nakon potresa. Međutim, u tom trenutku nisu bili dovoljno organizirani pa su nas zamolili da budemo na stand-byu i da će nas pozvati. Tako je stigao poziv u subotu, a mi smo već u ponedjeljak bili tamo i u utorak smo počeli raditi. Kolege su nas uputile što trebamo, koje su količine tako da je sve po propisima - kazao je Saša Računica koji kuha u sklopu samostalne humanitarne inicijative koju su pokrenuli kuhari iz cijele Hrvatske, članovi Udruge ugostitelja.
Ovaj dubrovački kuhar govori kako dnevno pripreme od 6 do 8 tisuća obroka, ovisno o potrebama.
- Teško je raditi jer su uvjeti na granicama, ali trudimo se. Do sad se nije dogodilo da je netko došao na trg, a da je nestalo hrane. Svi su dobili ukusan i topao obrok - kazao je Računica dodavši kako su dubrovački kuhari opremljeni privatnom opremom te onom koju su im posudili ugostitelji.