ISPOVIJEST TRANSRODNE OSOBE 'Kad sam gledao crtani, shvatio sam kako sam zapravo muškarac'

Autor: dubrovackidnevnik.hr
"Zajedno za trans prava" slogan je Pridea koji se održava ove subote u Zagrebu. Leo Mikac, student i transrodni muškarac, za N1 je otkrio kako je prošao tranziciju, psihološki i fizički, kako je to prihvatila njegova obitelj, a kako društvo, i kako se stvarno osjećaju osobe koje se odluče na ovaj dugotrajan i mukotrpan postupak.

“Transrodni sam muškarac”, predstavio se Leo Mikac i pojasnio za N1: “Transrodnost je pojam kad se osoba ne poistovjećuje sa spolom koji je upisan pri rođenju. Meni je upisano da sam rođen u ženskom rodu, ali to nije stvarna slika mene.”

Na pitanje kad je to i kako shvatio, opisao je:

“Shvatio sam to u predškolskoj dobi. Otkrio sam to gledajući crtić Pinokio i kad je vila rekla – ‘ti si sad pravi dječak’, shvatio sam da se ugodnije osjećam u muškim ulogama, muškoj odjeći, stalno sam bratu krao odjeću. Nije mi tad to bilo kristalno jasno dok nisam došao studirati u Zagreb. Kroz osnovnu sam se puno preispitivao, u srednjoj sam se trudio više biti u tom rođenom rodu, ali jedva sam čekao da pobjegnem i maknem se iz te okoline i krenem u tranziciju.”

Otkrio nam je da je preispitivanje trajalo do kraja srednje škole. Najviše ga je bilo strah gubitka zajednice, odnosno ljudi kojima je okružen. Opisuje i trenutak kad je definitivno shvatio da želi proći tranziciju:

“Prije početka fakulteta bio sam na kratkom putovanju po Europi, bio sam s prijateljicom koja mi je rekla da probamo pričati tako da razgovaram u muškom rodu. Bilo je nevjerojatno. Osjećao sam se toliko ugodno, slobodno… Kroz cijelo djetinjstvo su me redovno mijenjali za dječaka i to je najčešće bila sprdnja u razredu. Zapravo mi je bio užitak kad me netko vidio kao muškarca.”

Cijeli tekst pročitajte OVDJE

Popularni Članci