IN MEMORIAM "Bio je faca, novinar kakav smo svi željeli biti bar jednom u životu"

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DD
Komemoracija za glavnog urednika Dubrovačkog vjesnika, legendarnog ratnog reportera i novinara s dugogodišnjim iskustvom, Antuna Nina Maslu, održana je danas u Lazaretima. 

Legendarni ratni reporter i novinar s dugogodišnjim iskustvom u tiskanim i elektroničkim medijima, preminuo je u 66. godini.  Imao je bogatu karijeru, radio je u Globusu, Jutarnjem listu, Slobodnoj Dalmaciji, te surađivao s brojnim medijima. Uređivao je i vijesti Nove TV, a na čelu Dubrovačkog vjesnika bio je od 2017. godine. Izvještavao je s  najvažnijih svjetskih točaka sukoba od Bosne i Hercegovine, Čečenije, Iraka, Afganistana... Dobitnik je nagrade za umjetnost, znanost i novinarstvo Slobodne Dalmacije Miljenko Smoje za novinarstvo.

Emotivne govore na današnjoj komemoraciji održali su gradonačelnik Mato Franković, nekadašnji urednik Dubrovačkog vjesnika Jadran Kapor i vlasnica Hanza medije Ana Hanžeković Krznarić.

'Bio je novinar, bio je faca, bio je naš kolega i prijatelj'

"Dragi Nino, nisam išao za tim, a sada razumijem zašto si mi u petak pričao o Lazaretima i Zelenoj naranči, mjestima koja si baš ti pretvorio u kultna okupljališta naše mladosti. Htio si nas okupiti u Lazaretima gdje je sve nekako i počelo, gdje si stekao većinu prijatelja u čije ime se od tebe danas moram oprostiti. Vjeruj mi teško mi se oprostiti u svoje, i u njihovo ime. Da sam u subotu znao, ne bih gubio vrijeme na naše redakcijske teme, ne bih se šalio na račun svega ovoga kroz što si prošao. Trebao bi znati što si sve za mene u životu učinio i da sam pokušavao izravnati taj račun. A sad si otišao. Svi koji su danas ovdje voljeli bi te zagrliti i objasniti ti koliko si nam značio. A htio bi te još nešto pitati. Nije mi ranije palo na pamet, samo to još jedno pitanje: Kako to da si karijeru u Dubrovačkom vjesniku počeo baš kao sportski novinar? I koje mu je najveće sportsko dostignuće – skok kroz bolnički prozor kad si bježao iz crnogorskog zatvora.  

Dragi prijatelji, drage kolegice i kolege, Nino je novinar kakav smo svi željeli biti bar jednom u životu. Ali nam je nedostajalo ono što je Nino imao, znao s ljudima, znao je pogoditi temu bolje nego itko drugi i bio je spreman svoje znanje podijeliti mlađima. I ne samo to, znao se u ovom poslu pomaknuti da mlađi kolege dobiju priliku.

Pamtimo ga mirnog i staloženog i u najtežim trenucima, a usred svake frke Masle bi podigao kažiprst i pola sebi u bradu, a pola ostalome puku, izvalio nešto urnebesno, a oči su mu se smijale. Te bi oči izgovorile više riječi nego što bi preko usta rekao. Znali smo se smijati na njegov račun. Šalili smo se na račun njegovog običaja da se slika pored table s imenima gradova na svjetskim ratištima. Novinske arhive svjedoče da ih je obišao sve. Mi smo govorili da se on okolo vozika motorom, a samo mijenja table. Masle je bio novinar koji se nije šetao uz rub svjetskih žarišta, uvijek je išao tamo gdje gori, gdje se stvari događaju. Bio je novinar, bio je faca, bio je naš kolega i prijatelj", održao je emotivan govor Jadran Kapor, nekadašnji urednik Dubrovačkog vjesnika. 

'U novinarstvu je postigao sve, svjetski prvak bio je Nino Masle'

"Vjerujem da svatko od vas danas ovdje ima neku svoju osobu priču s Ninom. Ja sam ga upoznao par godina prije nego sam postao gradonačelnik. Kad sam se prvi put susreo s njim, naravno s ogromnim strahopoštovanjem prema čovjeku koji je u novinarstvu postigao sve, svjetski prvak u novinarstvu je bio Nino Masle i to treba jasno reći. A tako jednostavan, tako skroman, tako normalan.

Nije bio čovjek koji je skupljao 'lajkove', bio je čovjek koji je stajao iza svojih riječi, nije bio pomodar, bio je klasičar. Promatrao je svijet drugačijim očima, često vidjevši ono što mi ne vidimo, odnosno ono što ćemo vidjeti kroz par godina. Pa i u svojoj bolesti, uvijek je znao pronaći snagu za smijeh i za radost i drugačije promišljanje i neke nove 'teorije zavjere'. To je bio Nino, poseban na svaki način.

Čitajući naše poruke našao sam jednu poruku od prije dvije i pol godine gdje mi Nino piše 'Slušaj, trebat će neke stvari mijenjati, moramo se okrenuti zelenim tehnologijama, obnovljivim izvorima energije, jer Mato, dolazi teško vrijeme u kojem će sve poskupjeti i ništa neće biti jednostavno i lako'. Tko je mogao misliti da će to biti tako prije dvije i pol godine? Nino je to vidio, i to je njegova veličina.

Vidio je ono što drugi nisu vidjeli, a opet toliko jednostavno crpio je svoju energiju promišljanja najviše iz Lučija, gdje bi on čuo kako diše grad, a godinama mi je bio tihi saveznik, savjetnik, jednom mi je rekao 'Kad me Ana pusti na miru, onda ću ja biti tvoj savjetnik', a ja sam rekao 'Može, dogovoreno, jer ću lakše ja predvidjeti što će biti u budućnosti'. Poseban je bio naš Nino, siguran sam da ne bi baš volio da ovdje previše danas plačemo, više bi volio da se malo nasmijemo i kasnije popijemo jedno u Lučija i idemo dalje. Takav je bio Nino", rekao je gradonačelnik Mato Franković.

'Bio je uspješni profesionalac s integritetom, pošten i posvećen'

Neopisiv je ovo gubitak na koji se čovjek nikad ne navikne. Jedno je sigurno, vi kao obitelj i mi kao suradnici, možemo samo biti ponosni što smo živjeli i radili s tako velikim čovjekom. Antun Masle ostavio je neizbrisiv trag, kao uzor i inspiracija, kao oslonac i neprikosnoveni profesionalac. I danas se sjećam obiteljske rasprave za stolom u travnju 1999. godine, kada je zarobljen na granici s Crnom Gorom. U svom je vremenu bio poseban u načinu, hrabar u egzekuciji i činio je razliku. Lakoća s kojom je radio i isporučivao vjerojatno je naoko bila jednostavna. Ali sve oko sebe je naučio, kada on nešto radi uslijedit će vrhunski proizvod, kako novinarski tako i upravljački.

Antun Masle za života je postao jedno od najvećih novinskih imena Hrvatske. Jedan je od onih rijetkih novinara koji je i sam završavao na naslovnicama javljajući se iz Bagdada, Afganistana i New Yorka. Najveći trag je ostavio kao reporter u zlatno doba novinarstva i novina. Uvijek prvi na mjestu događaja, uvijek prvi u ratnom vihoru diljem svijeta. Nema novinara u Hrvatskoj povijesti koji je bio na više kriznih ratišta i žarišta, bio je svjedok vremena, vrhunski analitičar i komentator. Ali prije svega, bio je dobar čovjek. Antun Masle ulijevao je povjerenje i davao sigurnost svojim urednicima, a i svojim čitateljima.

Važnost Antuna Masle za novinarstvo u regiji i Hrvatskoj, poznata je svim kolegicama i kolegama, poznata je javnosti, posebno onoj koja je 1990.-ih pratila vijesti, a posljednjih dana od kada je otišao s poštovanjem prenesena kroz riječi i zapise kolega. Naš Masle bio je jedan topao čovjek, drag, šarmantan i miran, uz to uvijek spreman za dobru šalu, znao je dati savjet i uputiti u pravom smjeru. Bio je uspješni profesionalac s integritetom, pošten i posvećen. Bit ćeš uz nas kroz sjećanje, kroz trajnu vrijednost novinarstva kojeg si zapisao, zabilježio i ostavio u snimci, kroz generacije koje ćeš inspirirati i poticati da budu bolji, koje će činiti razliku i baš kao ti, ostaviti neizbrisiv trag", rekla je vlasnica Hanza medije Ana Hanžeković Krznarić.

Popularni Članci