Imate devizni račun u eurima? Evo što će vam se promijeniti od nove godine

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Igor Kralj/PIXSELL
Mnogo je stvari koje će se promijeniti s uvođenjem eura, o mnogima treba i brinuti.

Konverzija računa i štednje građana u bankama nije jedna od njih, barem ako je suditi po odgovorima banaka na upite N1. Gotovo jednoglasno, na njihov upit odgovaraju kako će konverzija na kunskim i žiro računima biti provedena automatski, po fiksnom tečaju i bez troškova za klijente. Svi kunski računi tako će postati računi u eurima.

“Klijenti banaka neće trebati zatvarati postojeće kunske račune i otvarati račune u euru jer će postojeći računi u kuni na dan uvođenja eura postati računi u euru”, kažu iz Hrvatske narodne banke.

S deviznim računima situacija je nešto drugačija, ali i to će se, tvrde iz Hrvatske udruge banaka, riješiti bez problema.

“Jedina promjena bit će to što se devizni račun u euru više neće smatrati deviznim računom, nego tekućim računom u domaćoj valuti (s obzirom na to da će euro postati službena valuta u RH). Takav račun moći će se koristiti za transakcije u euru s fizičkim i pravnim osobama u zemlji i inozemstvu. Zakonom o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj propisano je da ako prije dana uvođenja eura klijent u istoj banci ima račun i u kuni i u euru, u roku od 60 dana od dana uvođenja eura ima pravo bez naknade zatvoriti jedan od tih računa i prenijeti sredstva evidentirana na tom računu na drugi račun u istoj banci”, kažu za N1 iz HNB-a.

Odgovor HUB-a gotovo je identičan.

“Klijenti koji u istoj banci, osim kunskog računa imaju otvoren i devizni račun sa sredstvima u euru, imaju pravo u roku od 60 dana od uvođenja eura bez naknade zatvoriti jedan od postojećih računa i prenijeti sredstva na račun po izboru u istoj banci. Dodatno, postojeći IBAN broj računa se pri tome neće mijenjati, kao niti kartice izdane za račune na kojima je došlo do konverzije”, objašnjavaju iz Hrvatske udruge banaka.

Popularni Članci