IDUĆA ČETIRI TJEDNA SU KLJUČNA Vakula objavio prognozu, evo što nas očekuje

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: A.Č.
Kiša koja uz prekide pada zadnjih nekoliko dana i koja je prouzročila poplave u središnjoj Hrvatskoj uz Kupu, Savu, Unu te u Zadarskoj županiji neće stati ni idućih dana, najavljuju prognostičari, piše u četvrtak Večernji list.

Bit će je manje, uz više sunčanog vremena i s višim dnevnim temperaturama zraka, kažu, ali nestabilno vrijeme i dalje je pred nama.

– Sam kraj u smislu stabilizacije, suho, stabilno i sunčano razdoblje kakvo mnogi priželjkuju, ne vidim. U mjesečnoj prognozi, za četiri tjedna unaprijed, ne vidim neko razdoblje od tjedan-dva, za koje bi se moglo jamčiti da će biti suho, da dolazi anticiklona i da nema oborina. Ono što je dobra vijest je da ovako rasprostranjene i obilne oborine neće više biti – kazao je meteorolog Zoran Vakula.

Nije optimističan ni kada je u pitanju stanje na poplavljenim područjima. Smatra da će situacija još neko vrijeme biti teška jer je obilna kiša padala i u Austriji, Sloveniji i u dijelu BiH.

– Bojim se da će još biti nevolja, pa čak i sada kad će kiše prestati u ovom opsegu. Situacija će se stabilizirati, ali će se jako sporo poboljšavati jer se silna voda nagomilala prošlih tjedana. Vodeni valovi stižu s više strana. S jedne strane dolazi iz Gorskog kotara i Like, tako da je karlovačko područje sada jako opterećeno, dodatno i sisačko područje koje se proteže prema Jasenovcu i istoku gdje dodatno dolazi voda iz BiH i sa sjeverozapada iz Slovenije i brane će itekako biti pod izazovom – dodao je Zoran Vakula, piše novinarka Večernjeg lista Snježana Bičak.

Popularni Članci