Hvarani potpisali peticije prema kojima ne žele postati novo Zrće

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: ezadar.hr
U Hvaru su nekoć domaći ribari noću ili ranom zorom iz porta isplovljavali na vesla, veslali bi sve do iza Galešnika, a tek bi onda upalili motore. Tako je bilo svakoga ljeta, radili su to iz pristojnosti prema drugima koji su u to vrijeme još spavali, kazala je jedna mještanka Hvara za Slobodnu Dalmaciju.

A onda se grad podno Španjole odjednom počeo reklamirati kao partijanerska destinacija, što mu je već 2011. donijelo eskalaciju bezakonja – after partyje i cjelonoćne razuzdane zabave, praćene pretjeranom konzumacijom alkohola i raznih opijata, puno buke i smeća.

Zato je čak 555 Hvarana na stol Gradske uprave uputilo tri peticije za dostojanstvo grada, globalni portal “Digital Journal” u čudu se pita zašto Hvar nudi samo noćni život i plaže, kad ima puno više potencijala, dok je Dora Kinert Bućan u nedavno predstavljenoj zbirci eseja “Žal - Posvećeno svima koji odlaze” ukazala na činjenicu da nekontrolirani turistički probitak u Hvaru sasvim izvjesno donosi eroziju urbanog bića grada, njegove kulturne baštine i pripadajućeg identiteta, donosi Slobodna Dalmacija.

Dakle, imamo one koji bi željeli da se naglasak u turističkoj ponudi grada stavi na kulturu, tradiciju i baštinu, a zabavni život u zakonske okvire, te s druge strane one koji smatraju da grad treba nuditi nešto više od spavanja, bazena i masaže. Naravno, to su u prvom redu vlasnici klubova “Carpe Diem” (i Stipanske), “Venerande” i “Hulla Hulla”, točnije organizatori takve vrste zabava.

Smeta im ‘popovska kuća’

Zbog nejedinstva u osmišljavanju turističke ponude, u pravilu su izostajale intervencije Gradske uprave i nadležnih tijela, pa se u tu priču sada ubacuje i tvrtka “Sunčani Hvar” koja na području hotelskog kompleksa “Sirena” pokušava ostvariti suradnju s jednim klubom sa Zrća, a to znači da se Hvaru sprema još veći val partijanera - razuzdano opijanje, drogiranje, pa i vulgarno upražnjavanje seksa, čak i na javnim mjestima.

No, da bi se nadomak grada konačno dogodila španjolska Ibiza, prije svega bi trebalo iseliti stanare koji su svojedobno useljeni u zgradu nasilno oduzetu od Hvarsko-bračko-viške biskupije u uvali Mala Garška.

- Ove godine naše usmjerenje je na jačoj penetraciji na lokalnom tržištu samoga grada Hvara, osobito u segmentu zabave i ponude za mlade, po čemu je naš grad već prepoznato odredište na širokom međunarodnom tržištu. Cilj nam je staviti u funkciju sav komercijalni kapacitet Društva, pa tako i objekt u samom središtu turističkog naselja “Sirena”, i to u prvoj liniji do mora gdje žive sadašnji ili bivši zaposlenici “Sunčanog Hvara”.

- Sa Sindikatom, Radničkim vijećem i svim stanarima obavljeno je nekoliko razgovora kada smo im ponudili neke ustupke i pomoć pri rješavanju njihova stambenog statusa, bilo da se radi o financijskoj pomoći, pomoći pri troškovima selidbe, zapošljavanju članova obitelji, privremenom smještaju ili oprostu od stanarine - kazala je Gordana Tomičić, predsjednica uprave hotelske tvrtke, uvjerena da će se tijekom daljnjih pregovora u mirnom i pozitivnom ozračju pronaći prikladna rješenja za sve.

Međutim, u takozvanoj popovskoj kući, što je okružena hotelskim paviljonima sa 158 soba i drugim sadržajima, živi pet obitelji (ukupno dvadesetak ljudi) i svi su zaštićeni najmoprimci već više od 35 godina. Hotelska tvrtka im, kako kažu, nije ponudila adekvatan smještaj, pa ih i ne može iseliti, a oni i partijaneri zasigurno neće moći zajedno.

Stoga su direktoru ljudskih potencijala Branimiru Blajiću i prenijeli da su se do kraja spremni boriti za svoja prava, dok su neki spominjali da bi “Sunčanom Hvaru” izašli u susret tek ako bi dobili smještaj u novoj “menadžerskoj kući” na Vrisku, što je zadnje dvije godine ionako zjapila prazna. Ipak, hotelijeri tom zahtjevu neće udovoljiti, jer kuću planiraju koristiti kao komercijalni sadržaj.

Mirko Crnčević / Slobodna Dalmacija
 

Popularni Članci