Hrvatska slavi Dan pobjede: 'Danas se naša domovina zahvaljuje svojim braniteljima'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: , Sime Zelic, Davor Puklavec,Dusko Jaramaz/Pixsell
VRO "Oluja" započela je 4. kolovoza 1995. u ranim jutarnjim satima. Već iduće jutro postignut je najveći uspjeh kad je oslobođen Knin, dotadašnje središte i simbol srpske pobune, a točno u podne na kninskoj tvrđavi zavijorila se 20-metarska hrvatska zastava. Akcija je ubrzo završena 7. kolovoza.

Hrvatske vojne i redarstvene snage, u kojima je bilo oko 200 tisuća ljudi, oslobodile su brojne gradove i prometnice te su izbile na međunarodno priznatu granicu Hrvatske i BiH.

Akcijom je nakon četiri godine okupacije u samo 84 sata oslobođeno gotovo 11.000 četvornih kilometara okupiranih područja i gradova u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu, odnosno gotovo petina države, što je utjecalo i na završetak rata u BiH te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Hrvatske.

Obilježavanje će i ove godine započelo je budnicom ulicama Knina u ranim jutarnjim satima, čime se simbolično obilježava ulazak Hrvatske vojske u Knin tijekom "Oluje".

Nakon toga je na pomoćnom igralištu stadiona NK Dinara organiziran taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja Hrvatske vojske, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja, koji će građani moći razgledati od 8 do 16 sati.

Izaslanstva je polagalo vijence kod spomenika hrvatske pobjede "Oluja 95" na Trgu Ante Starčevića.

Središnja svečanost na stadionu započela je u 9,40 sati, a u isto vrijeme na Kninskoj tvrđavi je podignuta zastava Republike Hrvatske.

Uslijedilo je čitanje povjesnice o Oluji te imena poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, tijekom kojega su 122 kadeta HV-a i 122 kadeta policije na Kninskoj tvrđavi istupili u postroj u spomen na 244 hrvatska branitelja, od kojih su 242 smrtno stradala i dva nestala.

Ove godine predviđena su četiri prigodna obraćanja, a govorili su umirovljeni general pukovnik Mladen Markač, premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović.

"Čast je i ponos govoriti u ime hrvatskih branitelja ovdje u Kninu, na dan kada slavimo našu pobjedu. Danas se naša domovina zahvaljuje svojim braniteljima, nama koji smo prepoznali viziju ostvarenja sna o slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj i spremno se odazvali u obranu domovine pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika doktora Franje Tuđmana.

Mnogi se s bojišta nikada nisu vratili, mnogi su nas napustili nakon rata, a za mnoge ni danas ne znamo gdje su. Svi oni poginuli i nestali uvijek su u našim mislima. Drage obitelji, znamo da vi najviše trpite. To trpljenje ne možemo od vas preuzeti, ali možemo dijeliti vašu bol i čuvati sjećanja na naše ratne prijatelje. S vama smo i uz vas", rekao je Mladen Markač, donosi N1.

Na kraju svečanosti, oko 11 sati, nastupila je akrobatska grup "Krila Oluje", a preletjeli su helikopteri Oružanih snaga RH i policije.

U organizaciji Grada Knina od 21 sat održat će se koncerti Doris Dragović i grupe Opća opasnost te vatromet.

Popularni Članci