Vodeći hrvatski infektolog: Granice su prerano otvorene, to bi nam se moglo osvetiti najesen

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Dr. Marko Kutleša sa strepnjom prati aktualnu dramu s koronavirusom. Šef Odjela intenzivne njege u zagrebačkoj Klinici za zarazne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” previše je prošao u prvom valu Covida-19 da ne bi osjećao trnce kad svakim danom čuje veću brojku oboljelih nego dan prije.

U razgovoru za Jutarnji list komentirao je drugi val pandemije, no prije svega osvrnuo se na odluke i komunikaciju Stožera civilne zaštite.

- Prije svega želim reći, budući da se kod nas sve gleda kroz politiku, da nisam član ni simpatizer niti jedne stranke. Ponajmanje ove dvije najveće, koje su imale priliku od Hrvatske napraviti bolju državu, a napravile su, nažalost, državu prožetu korupcijom. Drugi val? On je, nažalost, očekivan. Pravu situaciju vidjet ćemo na jesen.

Smatrate li da se Hrvatska prerano otvorila? Zapravo usred epidemije koja se tek nakratko stišala?

- U popuštanje mjera je sigurno trebalo ići, ali da je to bilo prenaglo, jest i da se nisu tako lako trebale otvoriti granice, nisu. Sad se to pokazuje kao pogreška. Znam da treba balansirati između ekonomije i zdravlja ljudi, ali smatram da bi zdravlje trebalo biti na prvome mjestu. S druge strane, turistička sezona ionako će biti slaba i ne znam hoćemo li baš puno dobiti tim otvaranjem. Sad imamo situaciju kao da mjera nikad nije niti bilo, a bilo ih je. Prvi smo udar uspješno suzbili i epidemiološka je situacija bila dobra, a potom smo sve to profućkali. I sad smo opet na broju oboljelih kao na vrhuncu pandemije. Jučer je bio drugi najveći broj zaraženih od početka pandemije. I mislim da to neće tako brzo popustiti. Osobito jer sad imamo i lokalnu transmisiju.

Upravo se politiku krivi da je svojim miješanjem u zdravstvenu struku krivac za loše odluke.

- Stožer je na početku radio odličan posao, a kad su stvar stavili pod kontrolu, počelo se popuštati i na bolesti skupljati političke poene te situaciju koristiti za PR. To je moj dojam kao građanina. Teško da bi bilo koji epidemiolog sam išao na tako naglo otvaranje. Činjenica je da se sve manje pitalo struku, a pita ih se tek sad kad se situacija iznova zahuktala. U međuvremenu se radilo po čisto političkoj odluci.

Trebalo se pripremiti za izbore, kažu.

- Ne usudim se biti pametan i reći najbolji timing izbora jer o tome ne znam ništa. No, sigurno znam da su izbori utjecali utoliko da se i politika same borbe s pandemijom promijenila zbog izbora. Tu nema dvojbe.

Cijeli intervju pročitajte ovdje.

Popularni Članci