test

Građani ostaju i bez više desetaka tisuća eura, policija objavila važno upozorenje

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DD
MUP je objavio posebno upozorenje povodom učestalih prijava građana koji su u posljednje vrijeme oštećeni tzv. investicijskim prijevarama.

Kako Ravnateljstvo policije navodi na svojim službenim stranicama, radi se o situacijama u kojima građani na internetu pronalaze oglase, u kojima se kriminalne skupine iz inozemstva predstavljaju kao legitimna trgovačka društva, a koja im lažno prikazujući da će njihov novac investirati u kriptovalute te građanima obećavaju brz porast vrijednosti kriptovaluta i višestruku zaradu.

U stvarnosti, kriminalci se često putem legitimnih aplikacija za udaljeni pristup računalima, poput aplikacije AnyDesk, spajaju na računalo oštećenika uz njegov pristanak i prebacuju novac s njihovih računa putem internetskog bankarstva na račune otvorene na internetskim mjenjačnicama kriptovaluta, zatim konvertiraju novac u kriptovalute, najčešće bitcoine, te ih dalje prenose na račune pod njihovim nadzorom i tako oštećenici ostaju bez novca, često i bez više desetaka tisuća eura.

Stoga policija savjetuje građanima:

- uvijek tražite nepristrani financijski savjet prije nego što date novac ili uložite sredstva,

- odbijte nenajavljene pozive o mogućnostima ulaganja,

- budite sumnjičavi prema ponudama koje obećavaju sigurnu investiciju, zajamčene povrate i veliku dobit,

- čuvajte se budućih prijevara - ako ste jednom uložili u prijevaru, prevaranti će vas vjerojatno ponovno ciljati ili prodati vaše podatke drugim prevarantima i

- obratite se policiji ukoliko smatrate da ste oštećeni kaznenim djelom.

Popularni Članci