GOTOVO JE Vakula objavio dokad će biti ovako hladno, ali onda brzo stiže nova neugodna promjena

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Sanjin Strukic/PIXSELL i DD
Premda je sve do prošloga petka ovaj rujan bio jedan od najtoplijih u povijesti mjerenja, pad temperature tijekom vikenda bio je dovoljan za početak sezone grijanja u mnogim mjestima kontinentalne Hrvatske. Ništa neobično, poznavajući prastari običaj prirode da teži ravnoteži pa se posljednja dva, tri dana najviša temperatura zraka spustila na vrijednosti na kojima je razmjerno rijetko više dana uzastopno potkraj rujna.

Svježe će se zadržati do sredine tjedna, pri čemu će dodatno opravdanje za grijanje omogućiti i najniža temperatura zraka tijekom noći i jutra. Pritom će malo kiše ponegdje još pasti uglavnom u prvom dijelu utorka, a nakon toga slijedi kratko stabilnije i sunčanije razdoblje, po nizinama unutrašnjosti s čestom jutarnjom maglom, najavljuje Zoran Vakula u novoj prognozi za HRT.

Od četvrtka s jačanjem južine porast temperature, ali i ponovno oblačnije vrijeme, uz sve češću povremenu kišu, opet obilniju na Jadranu i područjima uz njega...

A kad smo kod kiše i uravnoteženja vremena, nekima će možda biti zanimljivo znati da je razdoblje od 3. do 21. rujna ove godine ponegdje bilo suho kao rijetko kada u tom dijelu rujna - u Rijeci i Splitu, primjerice, čak bez zabilježene oborine, što se u tom dijelu rujna od početka mjerenja 1948. godine u Rijeci dogodilo još samo 1956. godine, a u Splitu ni tada. No, i 7 uzastopnih dana s barem malo kiše od 22. do 28. rujna je jako rijetko - u Rijeci se dogodilo još samo 1973., a u Splitu 1984. godine.

Još poneku meteorološku zanimljivost, kao i u ponedjeljak poslijepodne aktualnu detaljnu prognozu po područjima za HRT je pripremila dr. sc. Tanja Renko iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.

Što nas čeka sutra

Utorak će na istoku Hrvatske biti razmjerno vjetrovit, uz umjeren, većinom u Podunavlju povremeno i jak sjeverozapadni vjetar. Bit će promjenljivo oblačno, ujutro ponegdje uz maglu ili pak malo kiše. Jutarnja temperatura zraka od 9 do 12°C, a najviša dnevna između 16 i 19°C.

U središnjoj Hrvatskoj vjetar slabiji, a nakon oblačnog, pa i maglovitog jutra, ponegdje s malo kiše, danju će biti djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom. Pritom će od jutarnjih 7 do 9°C temperatura porasti na 17 do 19°C.

Dok će se na sjevernom Jadranu tijekom jutra brzo razvedravati, i u nastavku će dana prevladavati sunčano vrijeme, oblaci će se sporije razilaziti u Gorskom kotaru te osobito Lici, gdje još može ponegdje pasti i vrlo malo kiše. No, poslijepodne će i u tim predjelima biti dosta sunčanih razdoblja. Vjetar će biti uglavnom slab, tek na otvorenom do umjeren sjeverozapadni.

U Dalmaciji i u utorak promjenljivo, no ipak će u nadmetanju oblaka i sunca prednost imati sunce. Mjestimična kiša ili poneki pljusak vjerojatniji su u prvom dijelu dana. Puhat će umjeren, prema otvorenom moru i jak sjeverozapadni vjetar s kojim će more biti većinom umjereno valovito.

I na krajnjem jugu Hrvatske nestabilno, uz promjenljivu naoblaku. Mjestimice će biti kiše, a ujutro još moguće i ponekog lokalnog izraženijeg pljuska. Puhat će umjeren i umjereno jak sjeverozapadni vjetar. Jutro svježije nego u ponedjeljak, a najviša dnevna temperatura bez veće promjene.

Sredinom tjedna stabilnije pa...

"Srijeda i četvrtak na Jadranu će biti barem djelomice sunčani i danju ugodno topli, bez izraženijeg vjetra. No, slabo jugo koje će zapuhati u četvrtak poslijepodne postupno će navlačiti oblake na sjeverni dio, gdje će do kraja dana ponegdje pasti i malo kiše. Uz jačanje juga petak će biti ponovno promjenljiviji.

I na kopnu sredinom tjedna uglavnom suho te barem djelomice sunčano vrijeme, a kako to i priliči jeseni - i uz razmjerno čestu jutarnju maglu. Noći će biti svježe, danju pak malo toplije. S južinom u petak još toplije, ali i oblačnije, uz mjestimičnu kišu ponajprije u gorju i na zapadu", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Popularni Članci