Frano Matušić: Ako bude drugog vala korone, nećemo u potpunosti zatvarati Hrvatsku!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Kako će izgledati turizam u Europi u ovoj godini, i nakon koronakrize - koliko se turista očekuje i što je s radnim mjestima? O svemu tome razgovaralo se na online konferenciji koju je organizirao Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

"U ovoj krizi pokazalo se da održivi turizam je nešto što trebamo svi skupa razvijati, dakle ne masovnom turizmu, ne turizmu bez doživljaja, mogu to slobodno reći i jeftinom turizmu, već trebamo svi shvatiti da mi u Hrvatskoj moramo imati jednu jasnu strategiju kako razvijati i optimizirati jedan održivi turizam", kazao je zastupnik u Europskom parlamentu Valter Flego, pišu Vijesti.hr

Za spas turizma ključni su i avioprijevoznici - većina europskih zemalja uskoro će ponovno početi letjeti i za Hrvatsku, a u tijeku su pregovori i s Izraelom i Turskom. U Hrvatskoj, doduše, 75 % turista stiže automobilom, poput onih iz Njemačke - zato je otvaranje granica bitan korak. 

"Od 15. lipnja njemački turisti ponovno mogu putovati i izvan Njemačke. Njemačka je tržište iz kojeg veliki broj građana putuje u europske zemlje, ali i ostale zemlje svijeta", kaže zastupnik u Europskom parlamentu Sven Schulze.  

Austrija pak otvara granice za sve susjedne zemlje - no putovanja u Hrvatsku još nisu dopuštena. 

U slučaju eventualnog drugog vala koronavirusa, izgleda, puno će stvari biti drugačije.

"Ako bude drugog vala koronavirusa, neće biti potpunog zatvaranja Hrvatske", izjavio je državni tajnik Frano Matušić. 

Popularni Članci