Frane Grubišić reagirao na izjave Mirjane Grubišić iz Komore fizioterapeuta: 'Činjenice su drugačije'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Nikša Klečak
Predsjednik Hrvatskog društva za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu HLZ-a Frane Grubišić komentirao je izjavu Mirjane Grubišić iz Komore fizioterapeuta. Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti.

"Kao predsjednik Hrvatskog društva za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu pri Hrvatskom  liječničkom zboru, a sukladno čl.40 Zakona o medijima, molim Vas za ispravak objavljene netočne  informacije koja je našem stručnom društvu, ali i svim liječnicima specijalistima naše struke narušila ugled. 

Naime, dana 19. studenoga 2022. god. na nekoliko je novinskih portala, T-portal (tportal.hr, autor  V.B./Hina), Dnevnik.hr, dubrovački dnevnik.hr, objavljena izjava predsjednice Hrvatske komore fizioterapeuta (HKF) Mirjane Grubišić kako "fizijatara u zemljama EU nema" i "da se fizijatri opiru  promjenama jer gube razlog svog postojanja". 

Navedeno je potpuno netočno i može javnost i sve naše pacijente dovesti u zabludu. Činjenice su pak drugačije. 

Na godišnjoj skupštini Europskog društva za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu (engl. Eureopan  Society for Physical and Rehabilitation Medicine, ESPRM) održanoj početkom rujna 2022. god. u  Bukureštu, prikazani su i rezultati istraživanja „PRM specialist manpower in ESPRM member countries“. To  je istraživanje pokazalo kako je u zemljama članicama ESPRM-a ukupan broj aktivnih specijalista fizijatara  27192, a ukupan broj specijalizanata preko 4600.  

Nadalje, u Atlasu hrvatskog liječništva (ww.hlk.hr), aktualni broj licenciranih specijalista fizikalne  medicine i rehabilitacije je 318, a specijalizanata oko 110.  

Ovi podaci govore upravo suprotno tvrdnjama kojima predsjednica HKF pokušava obmanuti stručnu  i opću javnost, uključujući i relevantne institucije (npr. Ministarstvo zdravstva, Hrvatski zavod za  zdravstveno osiguranje, Hrvatska liječnička komora…).  

U vezi izjave Mirjane Grubišić "da se fizijatri opiru promjenama jer gube razlog svog postojanja",  liječnici specijalisti fizikalne medicine i rehabilitacije nikako ne mogu izgubiti razlog svog postojanja jer je  naša struka jasno definirana i na razini EU te se nalazi kao jedna od specijalističkih djelatnosti liječnika u  EU Direktivi 36/05. Nadalje, već godinama imamo svoju Bijelu knjigu specijalizacije na EU razini u kojoj su  naše ovlasti i kompetencije jasno definirane. Interes za našu specijalizaciju u stalnom je porastu čemu  svjedoči redovito veliki broj kandidata za raspisane specijalizacije na svim razinama", poručio je predsjednik Hrvatskog društva za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu HLZ-a Frane Grubišić.

VELIKA PROMJENA U IDUĆOJ GODINI Jedna zdravstvena usluga će biti dostupnija građanima

Popularni Članci