FIMI MEDIA Svi su krivi! Sanaderu kazna od 9 godina zatvora, HDZ kažnjen s 5 milijuna kuna, mora vratiti 24 milijuna

Autor: Petar Ipšić Autori fotografija: Dnevnik.hr, screenshot
Na Županijskom sudu u Zagrebu izrečene su presude za najveću korupcijsku aferu u hrvatskoj politici - Fimi mediju. Za izvlačenje nova iz državnih tvrtki krivima su proglašeni bivši premijer Ivo Sanader, zatim Mladen Barišić, Ratko Maček, Branka Pavošević i Nevenka Jurak te HDZ kao prva politička stranka optužena za korupciju. 

-'Ivo Sanader i ostali optuženi u aferi Fimi Media krivi su', rekla je na početku izricanja presude sutkinja Ivana Čalić.

Ivo Sanader organizirao je grupu ljudi koja za cilj ima počinjenje kaznenih djela, a Barišić, Maček, Pavošević i Jurak pripadali su grupi', rekla je sutkinja Čalić.'

Od 2004. do 2009. prvooptuženi Ivo Sanader, posredstvom Mladena Barišića, tražio je od čelnika državnih tijela, tvrtki i institucija, za poslove nabave određenih poslova i usluga angažiraju Fimi mediju bez obzira na ponuđene uvjete.

Hrvatske šume, HEP, Hrvatske autoceste, Hrvatska pošta, HŽ, Hrvatska turistička zajednica samo su manji dio tvrtki iz kojih se izvlačio novac.

-'Dogovoreno je da će dio novca koji će Fimi medija pribaviti preko ovih poslova preko Mladena Barišića i Nevenke Jurak predavati Sanaderu, odnosno HDZ-u', rekla je sutkinja Čalić. 

Sanader, Pavošević i Jurak, te Maček i Barišić iskoristili su svoj položaj u pribavaljanju značajne imovinske koristi. 

10.20 - Ivu Sanaderu sutkinja Čalić izrekla je jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 9 godina. Također, naloženo je oduzimanje imovinske koristi, novčanih iznosa koje Sanader ima na desecima računa, umjetnice, umjetničke slike i skulpture.

-'Navedena novčana sredstva i nekretnine imovina su Republike Hrvatske', rekla je sutkinja.

HDZ kao stranka kaženjena je kaznom od 5 milijuna kuna. Presudom je potvrđeno da je HDZ kriminalnim radnjama optuženika stekla nepripadnu korist od 24 milijuna i 254.000 kuna te taj iznos mora vratiti u državni proračun.

Drugooptuženi Mladen Barišić osuđen je na tri godine zatvora, trećeoptuženi Ratko Maček uvjetno je osuđen na godinu dana s rokom kušnje od četiri godine, četvrtooptužena Branka Pavošević osuđena je na godinu i šest mjeseci, a petooptužena Nevenka Jurak na dvije godine zatvora. 

Podsjetimo, sudilo im se zbog izvlačenja 70-ak milijuna kuna iz državnih tvrtki kojima su punili vlastite džepove i stranački crni fond. Procjenjuje se da je u crni fond otišlo 30 milijuna kuna novca izvučenog iz državnih tvrtki. U cijelom postupku, uključujući i istragu, ispitano je više od tristo svjedoka. Suđenje je započelo u travnju 2012. 

Popularni Članci