I ONI SU PODUZETNICI Nino Dubretić: Neki iznajmljivači će postati socijalni slučajevi, želimo moratorij na kredite

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DD
Predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja regije Dalmacija – Dubrovnik Nino Dubretić gostovao je u HRT-ovoj emisiji Otvoreno. Govorilo se o turizmu za vrijeme pandemije koronavirusa, a Dubretić se osvrnuo na položaj privatnih iznajmljivača.

Na pitanje koliko je rezervacija u obiteljskim smještajima u ovome trenutku Dubretić je odgovorio kako je sve stalo.

- Otprilike je 90 posto rezervacija manje nego prošle godine u ovo vrijeme i predviđanja su kako bi sezona mogla biti 70 posto lošija nego prošle godine - kazao je on.

Jesu li iznajmljivači u strahu budući da je dio njih zasigurno opterećen kreditima, Dubretić je naglasio kako je potreban moratorij na kredite.

- Vladine mjere su kozmetičke. Prioritetan je moratorij na kredite idućih 12 mjeseci bez kamata za sve banke jer tri ili šest mjeseci je pitanje u kojem mjesecu će iznajmljivač prestati plaćati kredit. To je prva i osnovna mjera i ispod toga se nema što govoriti - naglasio je dodavši kako je iznajmljivač ujedno i poduzetnik.

- Kao što je i njima usvojen otpis, a ne odgovara po istoj logici, gdje je prihod nula i trošak bi trebao biti nula. Dobio sam potvrdu iz inicijative Glas poduzetnika da će oni i iznajmljivače staviti u svoje mjere i da će se boriti za njihov prava. - rekao je Dubretić te dodao kako je poduzetnicima odobren kredit za likvidnost, a iznajmljivačima nije.

- Većina iznajmljivača će biti ugrožena s ovom mjerom. Trećina su umirovljenici i ako im se maknu ovi prihodi ostaju na maloj mirovini i još moraju plaćati poreze na nekretnine tako da će postati praktički socijalni slučajevi. S druge strane, su oni iznajmljivači koji samo od ovoga žive i ako tih prihoda više ne bude oni nemaju praktički od čega živjeti. Kredit za likvidnost bi također trebala biti mjera kao što vrijedi za poduzetnike s malim kamatama - naveo je Nino Dubretić.

Je li zaboravio na iznajmljivače ministar Gari Cappelli je kazao kako nije. Naveo kako je otpisan paušal za prvih šest mjeseci za svih 108 tisuća iznajmljivača.

- Kad zbrojimo za prvih šest mjeseci turističku pristojbu za redovne i pomoćne krevete to je 164 milijuna kuna što je brisano. Naša parola je 'nula je ostvareno, nula će platiti'. Iznajmljivači se vode kao fizičke osobe i toga moraju biti svjesni. Oni koji imaju obrt, vode se kao svi drugi poduzetnici, a fizičke osobe bi trebalo isto razmatrati vezano za moratorij, reprogram kredita... Mogli su dati zahtjev za moratorij što se tiče poreza na dohodak što se plaćao jedinicama lokalne samouprave - kazao je ministar Cappelli navevši kako je članarina, tj. treći paušal za sad odgođen. 

Ministar je naveo kako za sve fizičke osobe pa tako i za iznajmljivače vrijedi da neće biti odgoda i ovrha. Dubretić mu je na kraju replicirao kako iznajmljivači u cijelosti plaćaju PDV u Republici Hrvatskoj, ne mogu ga izbiti i sa svojom dobiti doprinose cjelokupnom gospodarstvu Republike Hrvatske. 

A. Čakić

Popularni Članci