Evo koliki novčani dodatak će dobiti umirovljenici

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: A.Č.
Kako neslužbeno doznaje Mirovina.hr, Vlada će na sjednici izmijeniti Odluku o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata na način da iznos ukupnih mirovinskih primanja neće biti isplata u travnju, nego isplata u ožujku.

Isplata energetskog dodatka najavljena je u veljači, ali su iz Vlade zaboravili umirovljenicima poručiti da će se kod isplate gledati iznosi mirovina nakon redovitog usklađivanja. Nakon što su otkrili da planiraju zakinuti 50 tisuća umirovljenika za prosječno 300 kuna i tako uštedjeti 14 milijuna kuna, premijer Andrej Plenković obećao je riješiti problem. Novi ministar Marin Piletić dobio je zadatak ispraviti nepravdu.

.

Drugim riječima – za potrebu utvrđivanja platnog “razreda” za određivanje iznosa energetskog dodatka gledat će se iznos mirovina prije usklađivanja, a ne nakon. Zbog toga će sama isplata nešto kasniti – trebala je biti ovih dana, ali će na račune sjesti za otprilike tjedan dana.

Radi se o minimalnoj, ali važnoj izmjeni jer su umirovljenici u travnju na račune dobili usklađivanje mirovina, a zbog nekoliko desetaka kuna veće mirovine prijetio im je 300 kuna manji energetski dodatak ili u potpunosti gubitak prava na isplatu. Ukupno bi bilo oštećeno oko 50 tisuća umirovljenika, a država bi uštedjela oko 14 milijuna kuna.

Popularni Članci