Epidemiologinja HZJZ-a o ruskom cjepivu: Istraživanje kaže da je učinkovito 90 posto

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Zeljko Lukunic/PIXSELL
EPIDEMIOLOGINJA Iva Pem Novosel iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo komentirala je učinak cjepiva protiv koronavirusa u emisiji U mreži Prvog.

Pem Novosel smatra da je i dalje dobro to što se vjeruje da cjepivo djeluje na sve otkrivene sojeve virusa, jedino je južnoafrički soj upitan. Naglasila je kako se očekuje da cjepivo djeluje čak i na taj soj zbog nadogradnje cjepiva. U Hrvatskoj se o ruskom cjepivu Sputniku V još ne zna puno, no u međuvremenu je proizvođač Sputnika objavio rezultate istraživanja koji govore da je učinkovitost izrazito visoka, preko 90 posto.

Pem Novosel je rekla kako prije nije bilo rezultata istraživanja, zato je cijela EU, pa tako i Hrvatska, bila skeptična prema tom cjepivu. No sad je situacija drugačija te se vjeruje da je u rangu ostalih cjepiva. Poručila je da svoje mišljenje treba dati i EMA, koja je danas objavila kako kreće procjena Sputnika.

"Za davanje samo jedne doze još se nismo odlučili"

Pem Novosel se nada da će se Sputnik nabavljati na razini zemalja članica EU, a ne da ga svaka zemlja nabavlja samostalno. Dodala je kako je za Hrvatsku najjednostavnija metoda uvoza tog cjepiva da se ide na direktni uvoz. Pem Novosel je poručila kako je naša zemlja trenutno u toj fazi za donošenje odluke.

"Pokrenut je zahtjev proizvođaču za interventnim uvozom, samo se još čeka odgovor. Ako cjepivo ide centraliziranim postupkom preko EMA-e, onda je, naravno, EMA odgovorna, odnosno sam proizvođač, a ako se ide s pojedinačnim interventnim uvozom, odnosno registracijom u pojedinoj zemlji, onda je, primjerice, HALMED odgovoran za pojavu nuspojava. To je vrlo nezgodno kada se radi o novim cjepivima", istaknula je.

Epidemiolozi su razmišljali o načinu cijepljenja u Hrvatskoj, primjerice je li bolje cijepiti populaciju jednom dozom cjepiva jer bi se tako procijepio veći broj osoba u samoj populaciji.

"Ipak se odlučilo na standardni način cijepljenja, da su potrebne dvije doze za potpunu procijepljenost kao što je rekao proizvođač. Držali smo se tog principa, s tim da je za Pfizerovo cjepivo pomaknuto vrijeme druge doze. Za cjepivo AstraZenece se već zna da je učinkovitost bolja ako se druga doza upotrijebi za 12 tjedana. Za davanje samo jedne doze još se nismo odlučili jer to nije prava zaštita za kompletnu procijepljenost", poručila je Pem Novosel i kazala kako očekuje da će početi dolaziti veće doze cjepiva, prenosi Index.

Popularni Članci