Dubrovčanin na prvoj crti bojišnice iz Ukrajine: Čini se da bi 'pravi rat' tek mogao početi, a u ishod ne sumnjam (VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Zoran Marinović
Hrvatski fotoreporter Zoran Marinović javio se iz grada Kupjanska u harkivskoj oblasti, tridesetak kilometara od ruske granice i potpuno je uništen zbog nemilosrdnog ruskog granatiranja a razmjeri destrukcije teško se mogu opisati. 

Ulice su prazne, a Marinović je za RTL Direkt rekao da civila ima jako malo, a količina granata koja pada na grad i okolicu nemoguća za prebrojati.

"Oni se vrlo kiratko tokom jutra mogu vidjeti, većina je otišla, a ostao je tek manji broj, uglavnom starijih ljudi koji su jednostavno odbili napustiti svoje domove. Ulice su zlokobno prazne, cijeli grad je manje više srušen, možda bi se to moglo jedino usporediti s Vukovarom", rekao je Marinović. 

Oko grada, koji je inače važno željezničko čvorište vode se brutalne borbe, ukrajinci su ga oslobodili prije tri mjeseca a sada ga pokušavaju držati pod kontrolom kako ne bi opet pao u ruke ruske vojske. 

"Ja sam od 2014. godine stalno, manje ili više, prisutan u Ukrajini i koliko se uspjela transformirati ukrajinska vojska to je fascinantno. Ne samo da su dobili najmodernije oružje i opremu, što je u svakom ratu vrlo bitno, ali ne i presudno, nego njihova srdačnost i motiviranost da obrane svoju zemlju je odlučujući faktor i zato se ne treba sumnjati u ishod rata, a čini mi se da bi pravi rat ovdje tek mogao početi", rekao je iz Ukrajine i zaključio kako je vojska motivirana i spremna braniti se, a oružja je sve više. 

"Rusi su saznali da najmodernije tenkovsko oružanje dolazi i zato žele nanijeti što veće gubitke ukrajinskoj vojsci, a borbe su brutalne. Jedino se možemo plašiti, koliko god to može pesimistično zvučati, da pravi rat ovdje tek počinje. Čini mi se ne da se pregovara o primirju, nego jednostavno nema nikakvih mogućih ustupaka. Ukrajinci su svaki dan sve odlučniji da oslobode i  najmanji komadić svoje zemlje. Oni trenutno jesu u defanzivi, ali moglo bi ovih dana presuditi to najnovije oružje s kojim Rusi sasvim sigurno, koliko god imaju ogromne količine vojnika i na neki način ne broj žrtve, neće im biti dovoljno. U ishod ovog rata ne sumnjam, a motiviranost će biti presudan faktor u ovom slučaju", zaključio je u javljanju. 

Popularni Članci