IZNENAĐUJUĆI REZULTATI? Ovo su najpopularnija imena u Dubrovačko-neretvanskoj županiji kroz desetljeća

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Lucija Komaić
Budući da u posljednje vrijeme u Hrvatskoj raste trend nadijevanja kratkih "stranih" imena djeci, RTL je provjerio koja imena su desetljećima prije, zaključno s 2011. godinom, bila najpopularnija. 

Ako se zovete "Ana" ili "Marija" ili pak "Ivan" ili "Josip", vjerojatno ste već navikli da u prostorijama u kojima se nalazite imate nekoliko imenjakinja, odnosno imenjaka.

Budući da u posljednje vrijeme u Hrvatskoj raste trend nadijevanja kratkih "stranih" imena djeci, RTL je provjerio koja imena su desetljećima prije, zaključno s 2011., bila najpopularnija. Mi smo izdvojili najpopularnija za Dubrovačko-neretvansku, a ostale provjerite ovdje.

Kao izvor su koristili podatke s Državnog zavoda za statistiku.

Na razini Hrvatske, ukupno je najpopularnije ime Ivan, a slijede ga Josip, Marko, Stjepan, Tomislav, Željko, Ivica, Ante, Mario i 10. Nikola. Što se tiče ženskih imena na razini Hrvatske, to su, redom: Marija, Ana, Ivana, Mirjana, Katarina, Nada, Dragica, Ljubica, Vesna te Marina.

Dubrovačko-neretvanska županija


Top 10, ukupno, bez obzira na godinu rođenja, redom: Ivan, Ante, Ivo, Nikola, Marko, Josip, Mario, Pero, Petar i Ivica; odnosno Marija, Ana, Ivana, Mara, Katarina, Ane, Mirjana, Nikolina, Marina i Katica.

1929. i ranije: Ivan, Ivo i Antun; odnosno Marija, Mara i Ane
Tridesete: Ivan, Ivo i Antun; odnosno Marija, Mara i Ane
Četrdesete: Ivan, Ante i Ivo; odnosno Marija, Ana i Mara
Pedesete: Ivo, Ivan i Ante; odnosno Marija, Nada i Katica
Šezdesete: Ivica, Željko i Ante; odnosno Marija, Marina i Mirjana
Sedamdesete: Mario, Ivica i Ante; odnosno Ivana, Marija i Ana
Osamdesete: Ivan, Ante i Mario; odnosno Ivana, Ana i Marija
Devedesete: Ivan, Ante i Mario; Ivana, Ana i Marija
Prema posljednjem popisu stanovništva (2011.), uzimajući u obzir generacije rođene u razdoblju od 2000. do 2011., najpopularnija muška, odnosno ženska imena su, redom: Ivan, Luka, Marko, Petar, Ante, Josip, Antonio, Nikola, Marin i Roko; odnosno Petra, Ana, Ivana, Marija, Iva, Nika, Lana, Nina i Matea.

Popularni Članci