'

DOZNAJEMO Ako netko proda već kategorizirani apartman u zgradi, novi ga kupac neće moći nastaviti koristiti!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Patrik Maček/PIXSELL
Logična posljedica jest da će cijene nekretnina u zgradama padati

Od 1. siječnja sljedeće godine na snagu će, ako prođe saborska čitanja i bude izglasan – što će se vjerojatno dogoditi – stupiti Zakon o upravljanju i održavanju zgrada. Najzanimljiviji dio tog zakona tiče se turističkog iznajmljivanja. Po novome, da bi netko kategorizirao apartman u zgradi za turističke svrhe morat će imati 80 posto suglasnosti ostalih stanara. Mnogi su do sada – iako je i to upitno – govorili da se postojeći apartmani u zgradama neće dirati. Hajdemo za sada ostati pri tome da se zakon neće primjenjivati retroaktivno. Što se u tom slučaju događa s apartmanom u zgradi koji već ima dozvolu, a vlasnik ga proda nekome? Hoće li novi kupac naslijediti pravo iznajmljivanja turistima, ili će i on morati imati suglasnost stanara?

-Prema prijedlogu Zakona o upravljanju i održavanju zgrada kojeg je izradilo ovo Ministarstvo, a koji je upućen u saborsku proceduru u prvo čitanje, suglasnost se daje vlasniku, a ne za pojedini stan. Dakle prema prijedlogu zakona u slučaju da novi vlasnik kupi stan trebati će tražiti suglasnost suvlasnika za kratkoročni najam – kazali su nam iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Znači, netko tko se odluči prodati apartman novom vlasniku, ovaj ga neće moći nastaviti iznajmljivati. Drugim riječima, ovo bi moglo srušiti cijenu nekretnina u zgradama, jer čim stan nema mogućnost kratkoročnog najma, osim u slučaju suglasnosti stanara, logično je i da mu je sama vrijednost manja.

Maro Marušić

Popularni Članci