ĐIKIĆ IMA PRIJEDLOG 'Zdravstveni turizam ogromna je šansa za Hrvatsku'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Da u vrijeme pandemije koronavirusa zdravstveni turizam može biti pokretač koji će hrvatskoj ekonomiji donijeti zamah, misle i govornici osme regionalne Konferencije o zdravstvenom turizmu u Crikvenici CIHT koja se, prvi put virtualno, održava 12. i 13. studenoga.

Ivan Đikić, hrvatski znanstvenik, profesor na Sveučilišnoj bolnici Goethe Sveučilišta u Frankfurtu i direktor Instituta za biokemiju, tvrdi da je upravo zdravstveni turizam ogromna šansa za Hrvatsku, jer lječilišta zbog zatvaranja u Europi mogu “preuzeti” neke pacijente koji su zbog koronavirusa smješteni po bolnicama, javlja Nacional. Hrvatska bi tako mogla pacijente preuzeti nakon što prebole covid, na oporavak od ove bolesti.

“To je ogromna šansa jer imamo talentirane zdravstvene stručnjake, liječnike, kirurge, a cijene usluga su manje nego u drugim zemljama EU-a i strateški smo blizu većini europskih zemalja, što je velika prednost. Upravo kada dolazi do faze oporavka i boravka obitelji uz pacijente. Pravilnom organizacijom zdravstveni turizam može postati jedna od vodećih turističkih grana u Hrvatskoj. Korona-kriza će proći i trebamo planirati što nakon nje. Moramo naučiti živjeti uz što normalnije uvjete i očekivati djelotvorno cjepivo početkom sljedeće godine. Ako cjepiva budu učinkovita i ako se većina ljudi odluči cijepiti, stvorit ćemo kolektivni imunitet i vjerujem da ćemo krajem 2021. i početkom 2022. imati ponovno normalne uvjete za život, putovanja, odmor i turizam”, rekao je.

Đikić smatra da moramo gledati u budućnost i pronalaziti nove, modernije ponude da produžimo turističku sezonu na deset mjeseci.

“Ne smijemo se limitirati samo na more i sezonu srpnja i kolovoza. Ljepote cijele Hrvatske i organizacija sjeverne Hrvatske i Slavonije trebaju se puno više koristiti. Pri tome možemo razvijati zdravstveni, dentalni i sportski turizam kao neke od naših prednosti. Hrvatska ima sve predispozicije i kapacitete osigurati kvalitetu turizma, a ne promovirati većinom kvantitetu”, dodao je.

Popularni Članci