DETALJI PADA MIG-A Zapovjednik otkrio što mu je ozlijeđeni pilot rekao nakon nesreće

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Josip Regovic/PIXSELL
Nakon što je danas pao avion Mig-21, održana je konferencija za medije na kojoj su nazočili ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec.

Ministar se uvodno osvrnuo na pilote koji se nalaze u bolnici nakon nesreće. "Ovo je još jedan od trenutaka koji nam pokazuje da se mora ulagati u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo", rekao je ministar.

Robert Hranj pohvalio je sve timove koji su žurno reagirali nakon nesreće. Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec rekao je da su danas imali planiranu obuku. "U 13.44 smo dobili prvi signal da je jedan od zrakoplova objavio poziv u nuždi, a u 13.48 smo dobili dojavu da su se puloti katapultirali", rekao je, a piše Net.hr.

"U 15.28 su posade aviona uočile oba padobrana, a u 16.25 su piloti bili u helikopteru na putu prema Lučkom. Radi se o avionu za obuku koji je bio remontiran 2013./2014.", rekao je. Zahvalio se građanima koji su spremno pohitili u pomoć pilotima.

Rekao je da se neće prizemljiti svi migovi nakon ovoga. "Ovdje se radi o MIG-u dvosjedu koji je vrlo različit od MIG-a jednosjeda koji su nam sad na dežurnom borbenom dvojcu. Istraga treba pokazati jesu li siguran nastavak korištenja dvosjeda za obuku", rekao je. Kazao je da je ovaj avion prije 20 sati izašao sa 200-satnog pregleda aviona.

Sumnja se na probleme s motorom

Na pitanje što je danas pošlo po zlu, Križanac kaže da ne zna i da bi sve što kaže bilo spekuliranje. "Imamo sumnju na otkaz rada motora, sad ćemo na tom tragu dalje istraživati", rekao je.

Na pitanje o zdravstvenom stanju pilota koji je ozlijeđen, rekao je da je pilot bio u nosilima i da mu je kazao "Zapovjedniče, ja ću opet letjeti".

Istragu će voditi glavni zrakoplovni istražitelj u suradnji s kriminalističkom policijom.

Na pitanje ministru hoće li dati ostavku kao što su danas zazivali neki zastupnici u saboru, rekao je da se saborski zastupnici bave sitnom politikom.

Popularni Članci