DETALJI OKO RAZBIJANJA KOKAINSKOG KARTELA Jedrilica je u veljači krenula iz Dubrovnika...

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Španjolska Civilna garda je u utorak ujutro presrela hrvatsku jedrilicu na udaljenosti od 88 milja zapadno od kanarskog otoka La Palma, španjolskog otoka uz zapadnu obalu Afrike.

Jedrilica je plovila pod hrvatskom zastavom, a posadu su činila trojica hrvatskih državljana. Nakon pregleda zbog sumnje na krijumčarenje droge jedrilica je dotegljena do otoka. Pretragom jedrilice pronađeno je 980 paketa s oko 1000 kilograma kokaina, izvijestila je Civilna garda objavivši na svojoj stranici fotografije jedrilice i zaplijenjenih paketa, piše Index

"Prema procjenama španjolskih kolega, ulična vrijednosti zaplijenjenog kokaina je veća od 40 milijuna eura. Prema do sada prikupljenim saznanjima, kokain je bio namijenjen europskom, španjolskom i hrvatskom ilegalnom narkotržištu", priopćila je pak hrvatska policija na svojoj internetskoj stranici.

Imena uhićenih osoba nisu objavljena.

"Troje hrvatskih državljana od ranije je povezano s trgovinom drogom i trgovinom oružjem", izvijestila je Civilna garda.

Hrvatska policija prikupila je u okviru svojih aktivnosti inicijalna saznanja o prekoatlantskom krijumčarenju većih količina kokaina u koje su, kao pripadnici tzv. Balkanskog kartela, aktivno uključeni hrvatski državljani. S obzirom na takva saznanja, početkom ove godine su policajci nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta - Službe kriminaliteta droga i Službe Split, te Policijske uprave šibensko-kninske - započeli istraživanje kodnog naziva Falkuša.

Zbog izraženog međunarodnog karaktera kriminalnih aktivnosti već u početnoj fazi, hrvatska policija je pokrenula trilateralnu suradnju sa španjolskom Civilnom gardom te francuskom carinom, priopćila je hrvatska policija.

Civilna garda je izvijestila kako je jedrilica u veljači krenula iz Dubrovnika prema Crnoj Gori, a zatim je došla do španjolske obale gdje je bila uočena u južnoj luci Almeriji. Potajno je praćena prilikom dolaska na kanarski otok Lanzarote gdje su identificirani članovi posade. Namjeravali su zatim krenuti prema Karipskim otocima u srednjoj Americi. U travnju je jedrilica primijećena na tamošnjim otocima Barbadosu i Martiniku.

Zbog pandemije koronavirusa jedrilica se našla pod sanitarnim kontrolama i inspekcijama u lukama na Karipskim otocima pa u takvim okolnostima posada nije mogla ukrcati drogu. Zbog toga su se jedrilicom vratili na kanarski otok Lanzarote u lipnju. Trojica članova posade su se zatim razdvojili te otišli u različite dijelove Europe pa su se u kolovozu ponovo sastali na Lanzaroteu. Policija ih je nastavila tajno pratiti.

Jedrilica je prijavila put prema Brazilu, no skrenula je s njega prema afričkoj obali u Gvinejskom zaljevu. Zatim je krenula natrag prema sjeveru, što je navelo policiju na zaključak da su ukrcali drogu na otvorenom moru, u međunarodnim vodama, s nekog drugog broda. Jedrilica je nastavila ploviti natrag prema Kanarskim otocima. Kada se približila otoku La Palmi, španjolska Civilna garda je zaustavila jedrilicu te u njoj pronašla tonu kokaina.

Popularni Članci