HRVATSKI MISTERIJ: Iz Jadranskog mora nestali morski psi

Autor: Ljubica Foškulo Autori fotografija: Hermanus Backpackers
Poznati ihtiolog iz Instituta za oceanografiju u Splitu, Alen Soldo, upozorio je na čudnovatu i potencijalnu opasnost u Jadranskom moru, na koju su ukazala posljednja istraživanja. Naime, iz Jadranskog mora, nestali su morski psi, rekao je za Slobodnu Dalmaciju.

'Prvi put nismo vidjeli niti jednog morskog psa. Nijednog nije bilo u moru, a čak smo koristili i primamljivače. Naišli bismo sigurno barem na modrulja, morskog psa vrlo čestog u Jadranu. No nismo našli baš ni jednoga u to vrijeme, iako se u Jadranskom moru svakodnevno kreće nekoliko desetaka tisuća morskih pasa', izjavio je.

Smatra indikativnim što je u isto vrijeme njihovog istraživanja, norveški brod za istraživanje nafte provodio seizmička snimanja jadranskog podmorja što bi se moglo smatrati razlogom za pomor morskih kornjača, ali i nestanak morskih pasa, iako za navedeno, kako kaže, nema znanstvenih dokaza, ali postoje indicije. Naime, pojasnio je kako prigodom seizmičkih istraživanja nastaju prave “zvučne bombe” te kako zvučne detonacije u razmacima od desetak minuta koje odjekuju pod vodom mogu oštetiti morske organizme, a na isto je upozoravala i švicarska neprofitna organizacija 'Ocean Care'.

Iz norveške tvrtke Spectrum, odbacuju takve tvrdnje. Bilo kako bilo, ovaj misterij nestanka morskih pasa u Jadranu, svakako je nešto što treba shvatiti i ozbiljnim problemom.

Naime, za sve one, koji su se možda mahom poveselili ovoj vijesti, obzirom da je kod brojnih kupača prisutan strah od morskih pasa, valja skrenuti pozornost i zašto se njihov nestanak smatra svojevrsnom opasnošću za ekosustav. Naime, morski psi imaju važnu ulogu u održavanju morskog ekosustava zdravim. Oni se hrane bolesnim ili iznemoglim jedinkama pa bi njihovim nestankom zapravo nestao predator koji radi prirodnu selekciju podmorja ostavljajući zdrave jedinke.

Više o ovoj temi, pročitajte ovdje.

Photo: Hermanus Backpackers, available under a Creative Commons Attribution

Popularni Članci