Čokolada bez kakaovca ili pakiranje s redom manje? Proizvođači opet 'kuhaju', a ispaštat će kupci
Proizvođači su svjesni kritika na cijenu čokolade pa im planiraju doskočiti na dva načina. Jedan je da se čokolada radi sa surogat sastojcima, druga da se ne odriče kakaa, ali da se smanjuje pakiranje pa će za istu cijenu prodavati red manje.
Gorko Valentinovo je iza nas. Omiljena poslastica kojom se najviše sladimo na Dan zaljubljenih nikad skuplja, piše Dnevnik.hr.
Zalihe kakaovca na londonskoj burzi pale su sa 100.000 na 21.000 tona. Skladišta u Americi također se prazne. Iza nas su tri uzastopne godine slabog uroda.
“Tu ima kod proizvodnje kakaovca jako puno otvorenih pitanja pa i tog iskorištavanja čak i dječjeg rada, socijalnih pitanja tako da je proizvodnja kakaovca i uopće pitanje što će biti u perspektivi dosta neizvjesna”, objasnila je konzultantica za tržište hrane Zvjezdana Blažić.
U posljednje tri godine ovako su rasle cijene čokolade u našim trgovinama – velika čokolada domaćeg proizvođača 2023. bila je euro 72 centa, lani 2,25, ove godine 3,49. Cijena 400 grama popularnog čokoladnog keksa skočila je s 1,56 na 3,99 eura. Cijena najpopularnije velike čokolade stranog proizvođača kretale se od 2,12 eura preko 2,52 do nevjerojatnih 5,99 eura ove veljače.
Proizvođači su svjesni kritika pa im planiraju doskočiti na dva načina. Jedan je da se čokolada radi sa surogat sastojcima, druga da se ne odriče kakaa, ali da se smanjuje pakiranje pa će za istu cijenu prodavati red manje.
Na udaru i slastičari
Kriza s kakovcem prelijeva se na sve industrije. Na udaru su uvijek potrošači, ali i oni kojima je čokolada dio biznisa – slastičari.
“Prije godinu dana do danas otišla je više od 1000 posto, a sada vidimo da je u samo mjesec dana otišla još 130 posto”, kaže slastičar Darko Židak.
I u slastičarnicama mijenjaju trendovi. “I mi je koristimo malo, više radimo kolače od jaja, krema, krempite, kremšnite…”, dodaje Židak.
Za utjehu je tek da je Vlada ograničila cijenu male čokolade od 80 do 100 grama na 1,29 eura. Ipak najčešće je riječ o slastici s više svega drugog nego kakaa.