Cijela obala je odsječena za mnoge kamione, evo što nas čeka narednih dana

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivona Butjer
Hrvatsku je okovala prava zima. Snijeg i olujni vjetar u većem su dijelu zemlje paralizirali promet, a snijeg se spustio i do Dalmacije. Zimsko nevrijeme stvorilo je velike probleme u prometu.

Index donosi novo izvješće HAK-a. Za mnoge kamione sad nema slobodnog pravca prema cijeloj obali i obrnuto

U većem dijelu unutrašnjosti otežano se vozi zbog snijega, a moguća je i poledica. Zimski su uvjeti na cestama u Gorskom kotaru i Lici te na sjeverozapadu Hrvatske. U priobalju puše bura s olujnim i orkanskim udarima. Upozoravamo vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, na put ne kreću bez zimske opreme, a ako je moguće odgode putovanje.

Zbog olujnog vjetra zabrana je prometa za sva vozila Jadranskom magistralom (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

Promet je dopušten samo za osobna vozila na:

- autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje;
- DC25 Gospić-Karlobag (DC25);
- DC54 Maslenica-Zaton Obrovački.

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci, Istri ili Dalmaciji i obratno trenutno nema slobodnog cestovnog pravca.

Na autocesti A7 Draga-Šmrika promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle (I. skupinu vozila) na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Karlobaga državnoj cesti između čvora i mjesta Križišće (DC99) te lokalnoj cesti Kraljevica-Križišće (LC58107 ) dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila).

Na Krčkom mostu zabrana prometa za I. skupinu vozila (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu sa jednom osovinom).

Zimski su uvjeti i promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama:

autocesta A1 Bosiljevo-Otočac-Gospić-Sveti Rok-Maslenica;
autocesta A6 Rijeka-Zagreb na dionci Kikovica-Bosiljevo;
DC1 Zagorje-Slunj-Vaganac-Korenica-Gračac-Knin;
DC3 (stara cesta kroz Gorski kotar) Karlovac-Zdihovo-Delnice-Kikovica;
DC25 Korenica-Lički Osik;
DC23 Duga Resa-Generalski Stol-Josipdol-Kapela;
DC27 Gračac-Zaton Obrovački;
DC42 Josipdol-Plaški-Saborsko-Kuselj;
DC50 Žuta Lokva-Lički Osik i čvor Sv. Rok-Gračac;
DC52 Špilnik-Korenica;
DC220 Tijarica (Vukina Strana)-Kamensko;
DC204 GP Pribanjci-čvor Bosiljevo;
DC217 Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo;
DC218 Donji Lapac-GP Užljebić;
DC429 Selište Drežničko-Prijeboj;
DC522 čvor Udbina-čvor Gornja Ploča;
ŽC5144 Sveti Juraj-Krasno, ŽC5140-Krasno-Otočac;
na svim lokalnim i županijskim cestama Ličko-senjske županije.
na većini državnih, županijskih i lokalnih cesta u Gorskom kotaru (Čabar, Vrbovsko, Delnice, Gornje Jelenje);
DC218 Bjelopolje-Donji Lapac;
ŽC5217 Bruvno-Mazin-Dobroselo zatvorena je za sav promet.

U nizinama unutrašnjosti oblačno uz kišu, na zapadu i susnježicu, a u gorju će padati snijeg. Na Jadranu promjenljivo oblačno, mjestimice s kišom, u Dalmaciji i pljuskovima s grmljavinom. Lokalno je moguća susnježica, uglavnom na sjevernom dijelu. Vjetar slab do umjeren, na sjeverozapadu i u gorju vrlo jak sjeveroistočni. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana jaka i olujna bura, podno Velebita u noći i prijepodne s orkanskim udarima, a drugdje istočnjak i južni vjetar. Najniža temperatura zraka od -3 do 1, na moru od 3 do 8, a najviša uglavnom između 1 i 6, na Jadranu 7 i 12 °C, prognoza je DHMZ-a za sutra.

Meteoalarm je upaljen i za sutra. 

Crveno upozorenje izdano je za Istru, riječku regiju te Kvarner i Kvarnerić zbog jake i olujne bure, osobito podno Velebita. Najači udari vjetra očekuju se iznad 120 km/h. Bura će biti olujna prvenstveno u noći i ujutro. 

Narančasto upozorenje izdano je za sjevernu, srednju i junu dalmacije zbog mjesimice jakog i olujnog južnog i istočnog vjetra. Na jugu je moguće i grmljavinsko nevrijeme. Narančasti meteoalarm proglašen je i za Liku i Gorski kotar zbog snijega i poledice. Snježni pokrivač stvarat će ponajprije u Gorskom kotaru gdje može mjestimice pasti i više od 30 cm snijega. Visina snijega 15-40 cm.

Žuto upozorenje izdano je za središnju i sjevernu Hrvatsku zbog snijega i poledice (visina snijega može ići nešto iznad 5 cm) te zbog mjestimične mogućnosti za udare sjeveroistočnog vjetra, donosi Index.hr.

Popularni Članci