test

Capak objavio kraj trećeg vala epidemije, najavio do kraja lipnja procijepljenost više od pola stanovništva

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Stanzl/PIXSELL
Na otvaranje prvog drive-in punkta za cijepljenje u Virovitici stigao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 

Konstatirao je kako je treći val završen. 

"Krivulja se prelomila, broj novooboljelih nam pada. Očekujemo da će kroz nekoliko dana pasti i broj hospitaliziranih i preminulih", rekao je Capak, kojeg su potom novinari upitali znači li to da je epidemija gotova.

"Nije gotova epidemija, nego je završen treći val koji još na svom repu može imati nekih varijacija s brojem novooboljelih", rekao je Capak, prenosi Index.hr.

Capak je govorio o cijepljenju te dodao kako Hrvatska ima rok do kraja lipnja za potrošiti dva milijuna doza i da će se do tada procijepiti oko 55 posto stanovništva. Najavio je i pojačano cijepljenje u svim hrvatskim županijama.

"Cjepivo AstraZenece je dobro cjepivo, u vrlo rijetkim slučajevima se događaju tromboembolijski događaji i apsolutno je ogromna prednost cijepiti se", poručio je Capak.

Kazao je kako svi oni koji imaju dovoljno cjepiva trebaju cijepiti svakog dana u tjednu. 

"Na dopisu jasno piše da treba cijepiti sedam dana na tjednu. Ako netko potroši cjepivo u petak, onda neće raditi u subotu i nedjelju", kazao je. 

Popularni Članci