test

BUTKOVIĆ U GRADU NAJAVIO CESTOVNE PROJEKTE Autocesta do Dubrovnika koštat će 9 milijardi kuna, ministar kaže da se radi na dokumentaciji

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: Ivo Cagalj/Pixsell
Sudeći prema izjavama ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića ubrzo bi realnost trebala biti izgradnje autoceste od Metkovića do Dubrovnika te brze ceste do Zračne luke Dubrovnik.

O toj temi ministar Butković je govorio na sastanku kojeg je danas u hotelu President održao sa županom Nikolom Dobroslavićem i (grado)načelnicima iz DNŽ. Tema sastanka je ''Prometna povezanost – pretpostavka održivog razvoja''.

Kazao je kako su Hrvatske ceste dobile u zadatak da izrade studiju izvodljivosti i krenu u pripremu dokumentacije za autocestu.

- Studija izvodljivosti je gotova i danas nam je prezentirana. Znamo da će ukupna vrijednost biti 9 milijardi kuna. Sad ćemo krenuti u studiju utjecaja na okoliš te onda prema lokacijskoj i građevinskoj dozvoli. Također, radit ćemo na cesti ZL Dubrovnik-Osojnik. U pripremi je dokumentacija. To su dva velika projekta koja rade Hrvatske ceste. - rekao je Butković.

Na pitanje kad bi to trebalo biti gotovo, on je rekao kako je proces dokumentacije složen te kako je najbolje o tome govoriti kad se počne graditi.

Kazao je i kako će se raditi na brzoj cesti od Brijeste do Perne s obilaznicom Orebića. Istaknuo je i da se intenzivno radi na lučkoj infrastrukturi. 

- Na području vaše županije trenutno se ulaže oko 600 milijuna kuna. Od toga 500 milijuna ide iz EU projekata. Mislim da je to značajno, da se radi na suvremenijim lukama. - riječi su Olega Butkovića. 

Župan Nikola Dobroslavić rekao je "da smo danas govorili o daljnjoj povezanosti DNŽ".

- Utvrdili smo da je Pelješki most temeljni projekt i pretpostavka svih drugih projekata povezivanja. Ali prema našim planovima i interesima Vlade predstoji nam daljnje povezivanje, a to je autocesta Metkovića do Osojnika, te brza cesta od ZL od Dubrovnika do Osojnika i brze ceste Brijesta-Perna. Pripreme za te projekte se rade dobro. Pelješki most je u realizaciji kako je to predviđeno i potpisano u ugovorima, za brze ceste su izrađene studije izvodljivosti već prije, a danas smo vidjeli studiju izvodljivosti za autocestu. - rekao je Dobroslavić.

- Želimo Hrvatsku povezati modernim prometnicama, moramo osigurati mogućnost da ljud iz Neretve rade u DUbrovniku u dnevnoj migraciji, da idu na posao. Isto tako i ljudi iz Pelješca da mogu raditi u Dubrovniku. I turizmu bi tako osigurali bolju propulzivnost. - naveo je Dobroslavić.

- Treba otvoreno reći da nemamo riješenu financijsku konstrukciju projekta autoceste, ali naša želja i naš prijedlog je da treba ići ka uvrštavanju te dionice u ukupnu Jadransko-jonsku autocestu s čim će dobiti veću mogućnosti financiranja iz EU fondova. - zaključio je Dobroslavić.

Popularni Članci