Beroš za RTL Danas: Na ljeto postoji opasnost od novih žarišta koronavirusa

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Borna Filic/PIXSELL
Ministar Vili Beroš gostovao je u RTL-u Danas te progovorio o najaktualnijim pitanjima vezanima uz koronavirus. 

U Hrvatskoj su ovaj tjedan počela serološka testiranja, a dosad je na obrađenih 200 uzoraka potvrđena pozitivnost na koronavirus od 2 posto.

"Ne mogu u ovom trenutku reći je li to dovoljno da nas sačuva od novog vala. S obzirom na to da je riječ o novoj bolesti, ne zna se hoće li taj imunitet biti privremen ili trajan. Optimalno bi bilo da bude trajan. Puno je otvorenih pitanja koji se odnose na drugi val. Uvijek nastojimo biti korak ispred virusa. To vrijedi i sada. Moramo biti ozbiljni, spremati se na najgore, a očekivati najbolje. Sukladno epidemiološkoj situaciji slijede ove mjere ublažavanja", kaže Beroš za RTL

Ministar upozorava da postoji opasnost od pojave novih žarišta usred ljeta. 

"Važna je brzina naše reakcije i epidemiološke službe koja obuhvati taj incident i sve njegove kontakte i stavi ih pod nadzor. Na taj način se najbolje može spriječiti širenje bolesti kao što smo vidjeli na Braču. Radimo na protokolima kako rješavati takvu problematiku", kaže Beroš.

Smatra kako se nije prerano išlo u ublažavanje mjera. 

"Na račun ove epidemiološke situacije, koju mnogi u svijetu proglašavaju dobrom, išli smo u popuštanje. Nema bitnih pokazatelja da se nešto loše dešava", kaže Beroš.

Bliže se parlamentarni izbori. Upitan gdje sebe vidi dalje u politici, Beroš kaže:

"Ja jesam član Vlade, kao takav sudjelujem u politici, ali moja je ideja biti funkcionalan ministar zdravstva i riješiti nagomilane probleme u ovom resoru. Mislim da zdravstvo nije privelo kraju svoju tranziciju. Moramo odgovoriti na brojne probeme", kaže Beroš i dodaje da nisu razgovarali o mogućnosti da bude nositelj neke izborne liste.

Popularni Članci