'

Beba koja je pronađena u kanti od smeća sada ima obitelj i dom

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Zeljko Lukunic/PIXSELL, Screenshot NovaTV
Nakon tri tjedna u zagrebačkoj bolnici Sveti Duh, dijete je dobilo udomitelje, koji, kada novorođenče navrši tri mjeseca, mogu zatražiti posvojenje.

Beba koja je u svibnju pronađena u kanti za smeće u Zaprešiću je udomljena, doznaje Dnevnik Nove TV

Nakon tri tjedna u zagrebačkoj bolnici Sveti Duh, dijete je dobilo udomitelje, koji, kada novorođenče navrši tri mjeseca, mogu zatražiti posvojenje.

"Dijete je rođeno 13. svibnja i provelo je nešto malo manje od mjesec dana u zdravstvenoj ustanovi. Dijete je zdravo, otpušteno je i sada je u udomiteljskoj obitelji. Bilo je teško cjelokupnom medicinskom osoblju oprostiti se od djeteta, bilo je dosta emotivno", rekao je Krešimir Hojsak, voditelj područnog ureda HZSR Zaprešić.

Prvo je nazvan po doktoru Ivanu koji mu je spasio život, no po izlasku je dobio novo ime

Procjena službi bila je da je udomiteljska obitelj bolje rješenje od smještaja u domu. U papirima se vodi kao dijete nepoznatog porijekla. Prije smještaja riješeni su mu svi dokumenti. Bebu su u bolnici nazvali Ivan po dežurnom liječniku Ivanu Zovki koji mu je spasio život. No po izlasku je dobio novo ime i prezime.

"Moja prva ideja je da bude Srećko jer zaista je imao sretan splet okolnosti", rekao je Ivan Zovko, dežurni liječnik KB-a Sveti Duh.

"Mi ćemo nastaviti pratiti udomiteljsku obitelj te ćemo joj pružiti svu potrebnu pomoć i podršku u daljnjoj skrbi o djetetu. Dijete može biti posvojeno nakon tri mjeseca od rođenja i onda ćemo pokrenuti postupak posvojenja nakon tri mjeseca", rekao je Hojsak.

Podsjetimo, novorođenče su u večernjim satima pronašla dvojica učenika dok su se vraćala s treninga. Nakon što je beba pronađena u kanti, policija je pokrenula opsežnu istragu koja je i dalje u tijeku. Slučaj su okvalificirali kao pokušaj teškog ubojstva. Beba je čudom preživjela.
 

Popularni Članci