Anonimni izvori iz SDP-a su kukavice koje pomažu samo oporbi!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivan Hrstić
Saborski zastupnik SDP-a Ivan Račan u razgovoru za PolitikuPlus osvrnuo se na sve češće kritike na račun vodstva SDP-a, a posebice na račun predsjednika stranke Zorana Milanovića od strane anonimnih članova, ali i onih koji u kritikama nastupaju pod punim imenom i prezimenom, primjerice Mirela Holy koja je u nekoliko navrata otvoreno kritizirala vodstvo stranke.

Račan je prokomentirao i aktualnu situaciju u zemlji, ali i godinu i pol mandata aktualne Vlade u kojoj je SDP najveća i najsnažnija stranka. Osvrnuo se i na Plan 21 za kojeg veliki dio građana, analitičara i oporbenih političara ističe kako je promašen i neupotrebljiv te da nema dodirnih točaka s onim što aktualna Vlada zapravo u realnosti radi odnosno ne radi. Naravno, upitali smo ga i što misli o radu oporbe, posebice HDZ-a.

Osvrnuo se Račan i na Ružu Tomašić čiji je sjajan rezultat na EU izborima, mišljenje je javnosti, posljedica kritika koje je na njen račun u vrijeme kampanje odašiljao upravo Zoran Milanović. Sedam jasnih pitanja, sedam još jasnijih odgovora.

Postoji li nezadovoljstvo u SDP-u i kako komentirate sve glasnije kritike na račun vodstva stranke od strane anonimnih članova SDP-a, ali i nekih koji kritike daju pod imenom i prezimenom (Holy, Kolarić)?

Svi smo mi nezadovoljni stanjem u Hrvatskoj i to nezadovoljstvo treba razdvojiti od interpretacija uspjeha i neuspjeha vlasti. Anonimni izvori iz SDP-a su kukavice koje ne pomažu nikome, niti stranci da odgovorno nosi teret vlasti, niti vlasti da bude najuspješnija što može biti. Ako ikome pomažu, onda su to oporba i djelu javnosti koji se zabavlja intrigama, a nije moguće znati ni jesu li to uopće članovi SDP-a. Sigurno ima ljudi u SDP-u koji misle da se moglo više napraviti u dosadašnjem mandatu i to treba uvažavati, ali i balansirati s realnošću zatečenog stanja i okolnostima Europskog okruženja. Kritike koje dolaze pod imenom i prezimenom doživljavam kao pozive na raspravu, a i ja mislim da je potrebno više unutarstranačke rasprave u koju treba uključiti što veći broj ljudi.

Postoje li frakcije unutar stranke koje se ne slažu s načinom vođenja stranke od strane Zorana Milanovića pa ga zbog toga žele 'srušiti' s mjesta predsjednika?

Ne, formalne frakcije ne postoje. Neformalne frakcije koje promoviraju anonimni izvori i za njihove lidere proglašavaju ljude koji se zatim od toga javno ograđuju je nemoguće komentirati jer bi to bilo kao pokušaj razgovora s duhovima.

Kakvo je vaše mišljenje o funkcioniranju stranke, Predsjedništva i predsjednika Zorana Milanovića?

Kao i uvijek, ima štošta toga za popraviti ili napraviti boljim. Već sam rekao da i meni nedostaje više unutarstranačke rasprave, taj prostor je potrebno proširiti. Potrebno je proizvoditi više vlastitog unutarstranačkog sadržaja, koji nije izravna posljedica različitih izbora ili kampanja, već mu je smisao općenito uključivanje što većeg broja članova u rad stranke. Načini kako to napraviti su upravo predmet veće unutarstranačke rasprave koja nedostaje.

Kako gledate na cjelokupno stanje u zemlji i da li je aktualna Vlada mogla učiniti više po pitanju oporavka gospodarstva i životnog standarda?

Već sam rekao da i meni nedostaje više unutarstranačke rasprave, taj prostor je potrebno proširiti. Potrebno je proizvoditi više vlastitog unutarstranačkog sadržaja, koji nije izravna posljedica različitih izbora ili kampanja, već mu je smisao općenito uključivanje što većeg broja članova u rad stranke. Načini kako to napraviti su upravo predmet veće unutarstranačke rasprave koja nedostaje.
Gospodarska kriza je teška i traje već pet godina. Veliki broj građana se bori za preživljavanje, a ukupna društvena situacija se sve više radikalizira. Sve je manje strpljenja, a sve više grubih riječi, vrijeđanja i prijetnji u javnom prostoru. To otežava, a ponekad i onemogućava konstruktivnu javnu raspravu i potragu za najboljim rješenjima. Nemam odgovor na pitanje da li je aktualna Vlada mogla učiniti više do sada ili načelno je odgovor da, ali Vlada je napravila najbolje što je mogla, a zbog krize koja se nastavlja to mnogima nije dovoljno.

Je li Plan 21 zapravo izgubio svoj smisao, kako tvrde oporbenjaci, analitičari i građani?

Svaki plan je podložan promjenama. Mjenjaju se okolnosti, mogućnosti i prilike pa se i Plan 21 može revidirati. Ništa nije izgubljeno. Raspravom u Koaliciji može se zaključiti što je iz Plana 21 neostvarivo, uključiti nove ideje i usvojiti novi plan za razdoblje do kraja mandata.

Kako komentirate rad oporbe? HDZ, Ruža Tomašić.... Sve su kritičniji...

Od izbora novog predsjednika, HDZ je bio zaokupljen svojim unutarstračakim problemima, a na javnom planu je novi predsjednik nesmiljeno djelio građane Hrvatske između Tita i Tuđmana. Mislim da već dugo nitko u javnosti nije tako puno govorio o Titu kao gospodin Karamarko. Ja poštujem njegovu opsesiju, ali ta podjela je besmislena jer Tito i Tuđman pripadaju svaki svom vremenu, bez obzira što su u Tuđmanovoj mladosti bili suborci. No uz društvenu radikalizaciju, to nas je dovelo do povratka najgorih obilježja nacionalizma u Hrvatskoj, gdje gospođa Tomašić neke građane Hrvatske naziva gostima i zbog toga dobija podršku. Jedini gosti u Hrvatskoj su turisti, a na njih gospođa Tomašić nije mislila. U stvari je radikalna svjetonazorska podjela jedino oružje HDZ-a, jer samo time mogu probat prikriti da su Hrvatsku izručili u veliku gospodarsku krizu. Kad bi nudili gospodarsku alternativu, nitko im ne bi povjerovao.

Rekli ste jednom da se opozicija skriva iza Crkve. Da li i dalje stojite pri tom mišljenju i kakva je po vama uloga Crkve - pozitivna ili negativna? Mislim naravno na dnevnopolitičke događaje....

To je bilo prošle godine u jeku rasprave o zdravstvenom odgoju u školama. Paradoksalno je da to također spada u svjetonazorsku podjelu, ali HDZ se tada odlučio skrivati iza Crkve vjerojatno svjestan neodložive potrebe za uvođenjem zdravstvenog odgoja. Crkva je veći dio mandata ove Vlade provela kao otvoreni politički protivnik s konzervativne pozicije. Mislim da to nije bilo dobro jer Crkva nije politička stranka, a ulaskom u političku arenu neizbježno gubi povjerenje vjernika koji su članovi svih stranaka. To je priroda zastupanja stavova u politici, netko je za, a netko protiv. Ne mogu ulogu Crkve u dnevnopolitičkim događajima ocjeniti ni pozitivnom ni negativnom, već samo nepotrebnom. Ima dovoljno političkih opcija koje dolaze s konzervativne pozicije.  

Izvor: Politikaplus.com

Popularni Članci