AKTIVIZAM, UMJETNOST, STVARANJE PROFITA Tragovima francuskog 'revolucionara' u Dubrovniku (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: AČ, Instagram, screenshot
Mnogi su vjerojatno primijetili kako su mnogi dijelovi Dubrovnika oblijepljeni naljepnicama s porukom na francuskoj jeziku 'J'existe.' što znači postojim.

Riječ je o poruci ispisanoj prepoznatljivim crnim fontom na metaliziranoj podlozi uvijek istih dimenzija koje su poprilično uočljive. Najviše naljepnica nalazi se u Gružu i povijesnoj jezgri, a jedna velika je bila zalijepljena na napuštenom ljetnikovcu na Kantafigu no ubrzo je pocijepana. Inače, naljepnica je kreirana u Francuskoj, a sve je krenulo iz Pariza da bi se kasnije ponalazile u Barceloni, Budimpešti, Briselu...

Pretražujući internetom nema zapravo jasnog značenja ove poruke jer postoji nekoliko teorija o njenoj svrsi. Možda je riječ o primjeru suvremene ulične umjetnosti ili revolucionarne mantre po europskim gradovima u cilju da podsjeti svakog pojedinca da jednostavno postoji pa je samim time slobodan. Svakako, ideja je višeslojna, a i sama poruka je poprilično aktivistička iako izravno ne poziva na djelovanje.

Naljepnice se mogu pronaći skoro posvuda u Europi pa nije toliko neobično što su stigle i u Dubrovnik jer u Grad tijekom ljetne sezone pristiže mnogo turista te je za pretpostaviti kako je riječ o djelu nekog stranca.

Dodatnim pretragama na internetu može se pronaći kako postoji i odjevni brend J'existe. pa se tako mogu kupiti majice i torbe s ovim natpisom. Što je prije nastalo - ulična umjetnost na naljepnicama ili odjeća nije poznato. Brend je povezan s takozvanim umjenikom Thierryem Jaspartom koje je na par mjesta na internetu preuzeo odgovornost i zaslugu za autorska prava natpisa. No, zanimljivo je kako u Gružu na poleđini jednog prometnog znaka stoji natpis na engleskom jeziku 'Thierry Jaspart je gay'.

AČ

Popularni Članci