Župan Dobroslavić o spornom srpskom zakonu: To je nova uvreda za Dubrovnik, nećemo dopustiti Vučiću da stavlja prste na ovaj dio Hrvatske

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: P.S.
Župan Nikola Dobroslavić danas je  ispred palače Ranjina dao izjavu za medije na temu nedavno izglasanog Zakona o kulturnom nasleđu Republike Srbije.

- To je nova uvreda Dubrovniku i županiju od strane srpske vlasti. Tim zakonom oni svojataju dubrovačke književnike i potvrđuju da velikosrpski projekt nije zamro ni kod ove vlasti u Srbiji. Taj projekt poseže za hrvatskim prostorima, u ovom slučaju za Dubrovnikom. Oni su s njim prije 30 godina razarali povijesnu jezgru, zapalili i opljačkali Konavle, Župu dubrovačku i Primorje te nanijeli puno zla cijelom prostoru bivše Jugoslavije. Također, nanijeli su zla i vlastitom narodu i te narodu na Kosovu, a danas to rade sunarodnjacima u BiH i Crnoj Gori - kazao je Nikola Dobroslavić.

Dodao je kako je Hrvatska velikosrpski projekt porazila devedesetih godina.

- Nećemo dopustiti da se on realizira u budućnosti. Dubrovnik je uvijek bio i bit će hrvatski kao i njegova kulturna baština. Neka se oni okane ćorava posla i prestanu posezati za tuđim kulturnim blagom i teritorijem jer im to neće uspjeti. Naši sugrađani mogu biti mirni i nećemo dopustiti da Vučić stavlja prste na ovo područje Hrvatske - naglasio je Dobroslavić dodavši kako će vlada učiniti sve da očuva kulturno blago Dubrovnika koji je hrvatski.

Župan se osvrnuo i na najavu gradnje zračne luke u Trebinju.

- Projekt zračne luke je u skladu s velikosrpskim projektom jer nema drugog racionalnog objašnjenja, osim ako nisu ideje kao što su ove da se Srbija treba proširiti - naznačio je on.

Podsjetimo, novi srpski zakon o kulturnom nasljeđu, usvojen je prije dva tjedna, svojata dubrovačku književnost tvrdeći da ona jednako "pripada i srpskoj i hrvatskoj kulturi" posljednjih je dana napravila veliku uzbunu u Vladi.  Skupština Srbije je usvojila zakon 23. prosinca prošle godine, a koji sada i službeno legalizira srpska nastojanja da se dubrovačka književnost proglasi zajedničkom književnošću Srba i Hrvata.

A.Čakić/P.Srebrović

Popularni Članci