'ŽIVE ZIDINE' PREDSTAVILE PROGRAM Marušić: 'Vlahušić, Franković i Kristić uopće ne spominju osobe s invaliditetom'

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Ivona Butjer
Nositelj kandidacijske liste grupe birača 'Žive zidine' Maro Marušić je s Višnjom Božić, koja se nalazi na listi, danas predstavio svoj program. Maro Marušić, inače novinar Dubrovačkog dnevnika Višnji Božić će prepustiti svoje mjesto u Gradskom vijeću ukoliko ga dobije kako bi se čuo glas onih koji su vrlo često nevidljivi u društvu i čije se potrebe i prava nerijetko zanemaruju. 

Tom je prilikom Marušić pojasnio kako je on nositelj liste budući da bi Božić, koja inače boluje od multiple skleroze i koja je u kolicima, predstavljao veliki problem svakodnevno obavljanje poslova vezanih uz birokraciju.  Samo ta činjenica dovoljan je primjer kako su osobe s invaliditetom često diskriminirane u svakodnevnom životu, no Marušić je svakako naveo još sličnih primjera.

Marušić: Institucije radije plaćaju kazne nego zapošljavaju osobe s invaliditetom 

'Dubrovnik je turistički grad, a na kupalištima postoji samo jedan lift za osobe s invaliditetom. Nijedan restoran ili kafić u Gradu nema WC namijenjen takvim osobama. To nisu skupe investicije, a njima bi se poprilično olakša život,' upozorio je Marušić.

Dodao je i kako se osobama s invaliditetom često uskraćuje njihovo pravo na rad, što je temeljno pravo svakog čovjeka. Kao primjer je naveo slučaj osobe s invaliditetom koja se prijavila za posao na Sveučilištu u Dubrovniku. Premda je ispunjala sve kriterije za posao, nije ga dobila iako je trebala jer prema novom zakonu osobe s invaliditetom imaju prednost pri zapošljavanju ukoliko ispunjaju potrebne kriterije.  

Također je kazao kako svaka privatna i javna tvrtka mora zaposliti određeni postotak osoba s invaliditetom, čega se nijedna institucija u Dubrovniku ne pridržava.

'Ne poštuju to pravilo nego radije plaćaju novčane kazne koje iznose 908 kuna po osobi, što zapravo i nije tako velika kazna,' izjavio je.

Još jedan primjer diskriminacije svakako je i činjenica kako će Božić, ukoliko dobije svoje mjesto, teško ući u Gradsko vijeće zbog fizičkih prepreka. Jedini način jest taj da je netko unese obzirom da se vijećnica nalazi na drugom katu, a nema lifta. Ipak, Marušić smatra kako će sama njena prisutnost u Vijeću ipak pokrenuti stvari nabolje.

Iako je sve počelo kao zezancija na trenutnu političku situaciju u Dubrovniku i svakodnevne apsurde iz političkog života, Marušić je ipak odlučio svoju kampanju i kandidaturu na predstojećim prijevremenim lokalnim izborima pretvoriti u nešto korisno te pomoći onima kojima je pomoć potrebna.

'Lako možete uočiti kako se naš program razlikuje od ostalih izbornih programa. On nije politički, ne govori o zidinama, ni o Srđu. Ukoliko ne uđemo u Gradsko vijeće, nadam se da će ove poruke zapamtiti druge političke opcije koje nas zasigurno prate kako bi budući gradonačelnik, ma tko to bio, uistinu učinio nešto po tom pitanju. Iako tvrde kako njihovi programi pokrivaju sve društvene skupine, to nije točno jer su osobe s invaliditetom često posve zanemarene te ih ne spominje nitko od kandidata za gradonačelnika,' izjavio je nositelj liste te dodao kako nemaju političkih ambicija, ali kako se 'lakše neke stvari mogu realizirati ukoliko si bliže oltaru'.

'Ulazak bi bio dobra nuspojava, ali ako se to i ne ostvari nije neka šteta ukoliko će netko poslušati naše zahtjeve,' kazao je. 

Božić: Odbili smo Živi zid, ne želimo političke konotacije!

Kako program nije politički složila se i sama Božić koja je navela kako je i Živi zid htio ostvariti suradnju s njima, što su oni odbili obzirom kako ne žele nikakve političke konotacije, a kako će o ostalim pitanjima, ukoliko uđe u Gradsko vijeće, odlučivati po svojoj savjesti. Također je kazala kako najveći problem za osobe s invaliditetom predstavljaju broje fizičke prepreke zbog kojih ne mogu ući u mnoge institucije, a problem im predstavlja i prilazak bankomatima i poštanskim sandučićima.

Lista broj 7 pod sloganom 'S poteškoćama se možemo nositi, s nepravdom ne' svoj je cijeli program namijenila osobama s invaliditetom. Ciljevi su povećanje parkirnih mjesta osoba s invaliditetom, posebno u blizini institucija, izgradnja rampi te općenito poboljšanje pristupa javnim ustanovama, bankomatima, poštanskim sandučićima, kontejnerima, izgradnja WC-a za osobe s invaliditetom barem u jednom kafiću i restoranu u Gradu, otvaranje WC-a za spomenute osobe tijekom zime kao i izgradnja liftova za kupanje na plažama.

'Žive zidine' borit će se za poboljšanje turističke ponude za navedene osobe obzirom kako im ni izletnički brodovi ni interaktivne mape nisu prilagođeni. Plan je ostvariti i njihovo zapošljavanje prema važećem zakonu, izgraditi stambenu jedinicu za odrasle osobe s intelektualnim i drugim teškoćama, kao i radionice za djecu i odrasle koji imaju razne teškoće.

Liste se zalaže i za povećanje broja asistenata za djecu s teškoćama u razvoju, osnivanje ustanove za njihov povremeni smještaj, mijenjanje svijesti javnosti prema osobama s invaliditetom te im dati na korištenje neiskorištene gradske prostore.

'Žive zidine' smatraju kako je potrebno postaviti tehnologije koje bi osobama s teškoćama olakšale svakodnevni život, uvesti subvencije različitih pomagala, veće izdatke za udruge koje skrbe za osobe s invaliditetom i drugim teškoćama te raditi na psihološkom i duhovnom razvitku spomenutih osoba, pa se i to našlo u njihovom izbornom programu. 

Popularni Članci