ZIDINE ‘PROBUDILE DUHOVE’ Zar naplata ulaznica, sadašnji restorani i suveniri na zidinama nisu komercijalizacija?

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Lucija Komaić
Izvješće Društva prijatelja dubrovačke starine o perihodima i rashodima u 2013. godini, te analiza prihoda i rashoda za razdoblje 2009. – 2012. godine. probudilo je duhove među vijećnicima na današnjoj sjednici Gradskog vijeća pa se umjesto o Izvješću počelo raspravljati o odnosu Grada i Društva prijatelja dubrovačke starine.

Predsjednik DPDS-a Denis Orlić je kazao kako DPDS nije povrijedio ni jedan zakon, kao ni ugovor između Grada Dubrovnika i Društva. ‘Upravo zato je napravljen ovaj novi Zakon o zidinama,’ dodao je.

Ivan Vigjen je pohvalio činjenicu kako se financijski izvještaj našao pred vijećnicima te kazao kako mu je žao što se u posljednjih pet godina samo jednom o tome raspravljalo.

Igor Miošić se požalio: ‘Ja sam spomenuo kako su gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća krenuli u pregovore s Društvom. Predmet je bio promjena ugovora. Kako je Gradsko vijeće potpisnik ugovora, oni bez nas nisu smjeli krenuti bez prethodnog dopuštenja.’

Bulić je kazao kako je Gradsko vijeće ovlastilo gradonačelnika za potpisivanje Ugovora te poručio kako vijećnici mogu poduzeti potrebne korake kako bi postigli da se o odnosu Grada i Društva raspravlja na Gradskom vijeću umjesto da se organiziraju tribine kojima predsjedaju određeni vijećnici. ‘Niste podnijeli Prijedloge,’ kazao je.

Matko Bupić je kazao kako su pojedini vijećnici poput Dubravke Šuice i Iva Gjaje s govornice tražili da se o navedenoj problematici raspravlja u Gradskom vijeću.

Laburisti i ‘Srđevci’ su na licu mjesta počeli potpisivati zahtjev da se raspravlja o odnosu Grada i DPDS-a a ne samo o financijskom izvješću.

Andro Vlahušić: ‘Kad bih za ovaj problem tražili arbitrara, onda bismo pozvali Benedikta Kotruljevića koji je živio u 15. stoljeću, a njegovo glavno djelo je Dvojno knjigovodstvo. On bi sigurno uzeo jedno načelo koje glasi Obliti Privatorum Publica Curate odnosno ‘Zaboravite privatno i brinite se za javno’. Je li dobro da samostalni Grad upravlja svojim zidinama ili to treba biti udruga antonina, lazarina? Bi li Dubrovačka Republika tolerirala da netko skine zastavu Grada Dubrovnika sa mira Grada?’

Orlić je kazao kako se Društvo nikada nije borilo protiv zastave sv. Vlaha, ni protiv Grada. ‘Ne bismo uzeli Benedikta Kotruljevića nego Nikolicu Bonu jer smatramo kako se baština ne može komercijalno tretirati,’ kazao je.

Vlahušić: ‘Pitam dubrovačku javnost je li naplaćivanje ulaznica na zidine, prodaja suvenirnica i otvaranje restorana komercijalizacija. Možete li mi reći kako naplata ulaznica na zidine nije komercijalizacija, pa čak i građanima, kako sadašnja restorani na zidinama nisu komercijalizacija, kako prodaja suvenira na zidinama nije komercijalizacija?’

Bulić je obznanio kako je 11 vijećnika zatražilo tematsku sjednicu o odnosu između Grada i DPDS-a, te je rasprava prekinuta.

Popularni Članci