ŽELITE SUBVENCIJE ZA PODSTANARSTVO? Od danas možete slati zahtjeve, ovo su uvjeti koje morate ispuniti

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Ivona Butjer
Odluka o ostvarivanju prava na subvenciju troškova najma stana osobama slabijeg materijalnog statusa koja je izglasana na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća stupila je na snagu te građani od danas mogu početi slati svoje zahtjeve za subvencije. 

Inače, pravo na subvenciju imaju osobe koje imaju neprekinuto prebivalište na području Grada Dubrovnika najmanje 5 godina, u svom vlasništvu ili suvlasništvu nemaju nekretnine, u razdoblju od jedne godine prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava na subvenciju troškova najma stana osobama slabijeg materijalnog statusa nisu prodale, darovale ili se odrekle prava o nasljeđivanju nekretnine, nemaju sklopljen ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju, ne mogu ostvariti uzdržavanje od osobe koja ga je obvezna uzdržavati na temelju propisa o obiteljskim odnosima, osim u slučaju kad nadležno odjel utvrdi da zakonski obveznik uzdržavanja nije u mogućnosti davati za uzdržavanje, ovjerenim ugovorom o najmu stana dokažu postojanje podstanarskog odnosa u stambenom objektu koji se nalazi na području Grada Dubrovnika.

Pravo na subvenciju imaju građani čija ukupna mjesečna primanja po članu obiteljskog kućanstva u prethodnoj godini ne prelaze 50 posto iznosa prosječne mjesečne neto plaće u RH. Zahtjev za subvenciju mogu podnijeti osobe koje ispunjavaju sve uvjete ove Odluke, koje žive u samačkom kućanstvu ili osobe koje žive u kućanstvu koje se sastoji isključivo od članova obitelji.

Inače, subvencija za samce iznosi 500 kuna, za dvočlano kućanstvo 700, tročlano 800, a četveročlano 1 500 kuna. 

Zahtjev za ostvarivanje prava na subvenciju podnosi se Upravnom odjelu za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika na propisanom obrascu koji se može preuzeti na web stranici Grada Dubrovnika.

Uz zahtjev potrebno je priložiti uvjerenje o prebivalištu za podnositelja zahtjeva i sve članove kućanstva, preslik osobne iskaznice za podnositelja i sve članove kućanstva, dokumentaciju kojom se dokazuje stambeni status. Na to se odnosi ovjereni ugovor o najmu stana, potvrda nadležnog organa o neposjedovanju nekretnina za podnositelja zahtjeva i članove kućanstva, potvrda o radnoj aktivnosti i prihodima članova kućanstva u zadnja tri mjeseca, potvrda Porezne uprave o ostvarenom dohotku u prethodnoj godini. Ugovor o najmu stana iz ove odluke ne može biti sklopljen između srodnika u ravnoj liniji do drugog stupnja.

Popularni Članci