ZAŠTITARI, VLASNICI, LEGAZ I POLICIJA Bilo je napeto na šetnici, a sve zbog prolaza opasnog po život (FOTO)

Autor: Lucija Komaić
Gužva je bila ovog popodneva na šetnici Nika i Meda Pucića gdje su oko zida koji dijeli posjed Vile Elite i šetnice građani mogli primijetiti zaštitare hotelske grupacije Royal Resorts, ali i vlasnike, obitelj Zovko,  bio je tu i  Igor Legaz, a stigla je i policija.

Kako su potvrdili iz PU dubrovačko – neretvanske za Dubrovački dnevnik na mjesto događaja stigli su na poziv vlasnika Vile Elite, koja je u sklopu grupacije Royal Resorts u vlasništvu obitelji Zovko, kako su rekli, zbog oštećivanja njihove imovine te kako je kriminalističko istraživanje u tijeku. Igor Legaz je rekao kako je i on zvao policiju kako bi im razjasnio o čemu se ovdje radi i što je sporno. 

Predmet spora je stari obalni put koji je nekada  davno vodio sa šetnice prema moru i plaži, koji je bio prohodan u potpunosti sve do kraja osamdesetih. Posljednjih godina na tom je mjestu, koje je ucrtano kao pomorsko dobro, zid s ogradom koji dijeli posjed Vile Elite i šetnicu. Taj su zid s ogradom  postavili vlasnici Vile Elite 2007. Ovoga vikenda dio ograde je nestao te je taj put sada postao opet prohodan. Nakon toga su tu tijekom ponedjeljka stigli zaštitari  tvrtke Royal Resorts koji će izgleda i dalje biti tu i čuvati posjed od daljnjih aktivnosti po ovom pitanju. 

'Hitno omogućiti siguran prolaz'

Zid i ograda Vile Elite godinama su bili na istom mjestu, a na pitanje zašto baš sada to dolazi u pitanje Igor Legaz  pojašnjava kako je nužno hitno omogućiti građanima sigurniji prolaz, na mjestu na kojem je to zakonski moguće jer se radi o pomorskom dobru, zbog toga što je postojeći put koji koriste građani opasan po život. 

Igor Legaz, uz popratne karte tvrdi kako su sporna ograda i zid na mjestu koje je nedvojbeno pomorsko dobro te smatra kako taj put mora biti prohodan, posebno sada kada je usjek koji je nastavak uređene šetnice Nika i Meda Pucića izrazito opasan zbog odrona.  

''Nametnula se nužnost da se što prije uspostavi stari put jer je onaj drugi pokraj Vile Elite izrazito opasan, za građane i turiste se mora vratiti siguran prolaz'', rekao je već ranije na svom profilu You Tubea Igor Legaz koji je pojasnio radove koji su u tijeku. 

''Ovo što prikazujem je početak radova obnove starog puta, a radovi se sastoje od bravarskog dijela, a to je uklanjanje dijela ograde, a zatim su se obavili i vrtlarski radovi, raščišćavanje zemljane staze od korova te se sada ovim putem može normalno proći'', rekao je Legaz uz najavu daljnjih aktivnosti, međutim vlasnik Vile Elite je danas tu doveo zaštitare.   

Tko će sanirati opasnosti?

Što se tiče nastavka šetnice, prolaza pokraj Vile Elite koji koriste građani, on doista jest opasan i na tom je dijelu postavljen natpis kako se tim dijelom prolazi na vlastitu odgovornost. Tu su odroni stalni, a jedna ogromna stijena mogla bi se odvaliti na samu šetnicu, zbog vidljive pukotine, a za koju građani tvrde kako se još više proširila nakon obilnih kiša.

Legaz već od ranije proziva gradsku vlast zbog ovoga, iako je činjenica kako spomenuti prolaz nije u vlasništvu Grada Dubrovnika, nego hotela Royal Resorts. Sigurno je kako bi i jedni, i drugi, možda i zajedno u ovom slučaju morali hitno reagirati kako bi se ta opasnost sanirala. 

Bit će zanimljivo vidjeti daljnje aktivnosti po pitanju starog puta jugoistočno od vile Elite, za pretpostaviti je kako će zbog svega što se dogodilo ovoga ponedjeljka slučaj završiti na sudu, a bit će zanimljivo vidjeti  što će o svemu reći kriminalističko istraživanje koje policija mora provesti u ovakvim situacijama. 

Igor Legaz u You Tube videu snimljenom ovoga vikenda rekao je kako je još 2008. Građevinska inspekcija vlasniku bila naložila uklanjanje sporne ograde na pomorskom dobru, no kako su se oni na to oglušili te je ograda bila tu sve do ovoga vikenda, kada je dio koji onemogućuje prolaz konačno i uklonjen.  Legaz je za Dubrovački dnevnik rekao kako je obavio razgovor u policiji te pozvao građane sutra da se prošetaju ovim ''novim'' starim putem. 

...

Granica pomorskog dobra 

Popularni Članci