Započela gradnja zgrade bosanskohercegovačkog poduzetnika u Ulici Iva Vojnovića

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: A.Č.
Čini se kako miruju radovi u Ulici Iva Vojnovica koji su do nedavno bili u punom jeku.

Teška mehanizacija i iskop može se vidjeti ispod kafića Time out. Postavljena je zaštitna ograda kao i građevinska tabla na kojoj su osnovni podaci o gradnji. Kako se navodi radi se na rekonstrukciji ceste (izgradnji kolnog pristupa) na gradskoj prometnici. Investitor ovog projekta je Lapad stan, projektant i nadzor je Apsida Inženjering dok je izvođač Torus Inženjering. Stoji kako je građevinsku dozvolu 19. ožujka prošle godine izdao gradski Upravni odjel za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje. Ista je postala pravomoćna 8. travnja prošle godine. Kao datum prijave početka gradnje naveden je 20. svibnja ove godine.

Poslali smo upit Gradu Dubrovniku što se točno gradi na ovim česticama u Ulici Iva Vojnovića. Iz Upravnog odjela je potvrđeno što stoji na građevinskoj tabli vezano za česticu koja se odnosi na rekonstrukciju ceste. Na drugoj čestici je izdana građevinska dozvola 26. svibnja 2022. godine za gradnju građevine mješovite namjene koja se navodi kao stambeno poslovna. Iz Grada su istaknuli kako navedena građevinska dozvola nije pravomoćna. Taj odgovor smo dobili prije desetak dana, a na kasnije upite je li dozvola postala pravomoćna nisu odgovorili. Svakako prema zakonu o gradnji nije dozvoljeno graditi bez pravomoćne dozvole. Također upitno je može li se na ovom području graditi budući da vrijedi privremena zabrana izvođenja građevinskih radova od 15. lipnja do 15. rujna 2022. godine. U tom vremenskom razdoblju se također ne izdaju se nikakve dozvole.

Zanimljivost oko ove građevine je podatak i tko je investitor, to jeste tko stoji iza tvrtke Lapad stan d.o.o. Pregledavajući sudski registar stoji kako je osnivač Hilmija Šuljak, dok je osoba zadužena za zastupanje Nikola Vuličević. Uz tvrtku Lapad stan, Šuljak je osnivač tvrtke Mokošica stan d.o.o. gdje u tijeku graditeljska investicija, a u sudskom registru u istom poduzeću su Josip i Miljenko Miljak.

Šuljak je inače bosanskohercegovački poduzetnik kojega se vezuje uz dubrovačkog gradskog vijećnika i zamjenika direktora Čistoće Mara Kristića. On je bio višegodišnji poslovni partner sa Šuljkom, inače vlasnikom tvrtke Dubrovački automobili. Široj javnosti Šuljak je poznat po tome što je bio direktor TAS-a (Tvornice automobila Sarajevo), a upravo je u Dubrovniku tvrtka Dubrovački automobili prodavala automobile iz te grupacije. Direktor u navedenoj tvrtki Dubrovački automobili d.o.o. šest godina je bio Maro Kristić, sve do 2013. godine otkad kreće njegov politički uspon. 

Nekretnina u Ulici Iva Vojnovića je zanimljiva i u kontekstu izmjena GUP-a iz 2014. godine. Do tada se na ovoj lokaciji mogla izgraditi tek niska stambena građevina, dok je izmjenama iz 2014. dopušteno izgraditi znatno veće zdanje, cijeli poslovno – stambeni kompleks. U vrijeme dok je Maro Kristić bio direktor tvrtke, točnije 2012. na ovoj su lokaciji bile zatražene i ishodovane dozvole za gradnju dvije niske stambene građevine. Kako se obiteljske kuće nisu nikad izgradile, a 2014. donijela znatno bolje uvjete za buduću gradnju, ove su dozvole istekle. Kad ih investitor zatražio, prema spornim izmjenama GUP-a iz 2014. i promjenom zone, umjesto obiteljskih kućica na toj lokaciji je moguće izgraditi znatno veće zgrade.

Popularni Članci