Za uskršnju trpezu trebat će posegnuti duboko u špag, a želite li lokalno i domaće – još i dublje!

Autor: Petra Srebrović Autori fotografija: Goran Mratinović/DD
Provjerili smo koliko će Dubrovčani morati posegnuti duboko u džep ili 'opeglati' kartice za ovaj Uskrs i kakva je ponuda na placi i u butigama 

Blagdane Hrvati vezuju uz tradicije i običaje, obiteljska druženja, ali i ukusnu, domaću hranu. Uskrs je u znaku bojanja jaja, često onih skupljih – domaćih, od koka iz lokalnog kraja; tradicija je i bogat doručak,  obiteljski objed s namirnicama koje su tada u sezoni poput biža, mladog luka, janjetine, spravljaju se kremasti kolači, trud uloži u pincu…  

Inflacija je obilježila mjesece, pa čak i godine iza nas, cijene su više nego ikada, a plaće nisu u toj mjeri pratile rast, pa se građani sve više žale na skupe košarice u butigama, posebno u vrijeme blagdana kada svi žele trpezu učiniti nešto bogatijom u odnosu na 'obične' dane.  

Provjerili smo koliko će Dubrovčani morati posegnuti duboko u džep ili 'opeglati' kartice za ovaj Uskrs i kakva je ponuda na placi i u butigama. 

Na placi ima svega, od zelenila do jaja, kora luka za bojanje jaja, cvijeća, kuka i šparoga… Ipak, prodavači baš i nisu voljni puno otkrivati, dio njih je s nama podijelio detalje o ponudi pred Uskrs, a neki su potpuno odbili odgovoriti kolike su im cijene proizvoda. Treba napomenuti i kako cijene nigdje nisu istaknute, pa ih doznati možete jedino ako prodavače pitate za svaki proizvod pojedinačno.  

JAJE I PO 40 CENTI, TO JE TRI KUNE!


Ako poželite za uskršnji doručak spremiti tvrdo kuhana jaja s kukama ili šparogama, za vezicu i paket jaja na placi ćete morati izdvojiti otprilike 10 eura, s jednim do dva eura razlike od prodavača do prodavača. Jaja su pak u butigama značajno jeftinija, a paket se može naći već od 2,20 eura.  

Želite li doručku dodati i nešto mesa, poput tradicionalne rolane šunke od svinjskog buta, platit ćete komad od butige do butige, i u odnosu na gramažu  od 8 eura za kilogram (na akciji), pa i do visokih 15 eura za neke skuplje komade.  

Može se na placi naći i suhog graha i slanića, no ne baš puno jer sezona im je prošla, a kilogram ćete platiti 6 eura. Prodavači nam kažu – to je ista cijena kao i u zadnjih nekoliko godina, kada je koštalo 50 kuna za kilogram. 

JANJETINA, GOVEDINA ILI ODOJAK ZA OBJED


Ako se za objed odlučite za janjetinu s bižima, ta bi vas radost mogla koštati poprilično. Cijene janjetine po kilogramu kreću se od 13 eura, pa na više, a biž se zaleđen može sada naći na raznim akcijama, pa se može kupiti i kilo za dva eura.  

Ako bi umjesto janjetine poželjeli recimo govedinu za juhu, vrat s kostima bi vas koštao otprilike sedam eura za kilogram. U mesnicama su sada u ponudi i odojci za koje treba izdvojiti od 6 pa na više eura za kilogram. Volite li objedu dodati domaćeg 'zelenila' poput blitve, taj ćete 'sport' skupo platiti. U butigama je blitva sada i po četiri eura, a na placi je cijena slična – od tri do četiri eura, ili jedan euro za balicu mlade. Mladi luk se može kupiti za 50 centi, a namirnice koje bi vam trebale za napraviti francusku salatu platit ćete oko 10 eura (i dobiti pozamašnu količinu) ili pak možete kupiti gotovu zdjelicu od jednog kilograma na različitim akcijama već od 5 eura. 

PINCA, NEŠTO KREMASTO ILI SUHO? IZBORA IMA  


Za uveseliti se na kraj objeda, ako niste vješti u spravljanju slatkoga, široka je ponuda kolača u butigama, a naravno tu je i neizostavna pinca. Različite vrste kolača poput čupavaca ili mađarice mogu se naći po cijenama od 5 eura za paket, ima i lokalaca koji putem virtualne place nude mikseve suhih i kremastih kolača, a cijena im je 20 eura po kilogramu, dok pincu sada možete naći gotovo svugdje, a cijena varira od 2 za one manje, pa do 4 eura za velike.  

Naravno, Uskrsa nema bez jaja, pa ćete tako sigurno i jedan paket 'spržit' na pituravanje, i to će vas veselje koštati između 5 i 10 eura, ovisno želite li jaja ukrasiti samo bojama ili prigodnim naljepnicama, a možda i vinom (da, i to se može i izgledaju zaista zanimljivo!).   

Sve u svemu, jednu tradicionalnu uskršnju trpezu, za četveročlanu obitelj, gotovo je nemoguće platiti manje od 50 eura (i to ako ste baš jako štedljivi), a izglednije je da ćete biti u iznosu od 100 eura. Ako ste pak vi onaj koji kuha za širu obitelj – bit će to još i puno, puno skuplje.  

Popularni Članci