VODIČ KROZ ZIMSKI FESTIVAL Iako korona 'visi' nad dočekom Nove, planovi su veliki, a događanja atraktivna

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Danas se trebala upaliti prva adventska svijeća i službeno započeti Dubrovački zimski festival u gradu kolendara. No, kiša je planove pomrsila, pa službenog paljenja prve svijeće i blagdanske rasvjete neće biti, a večerašnji koncert Nena Belana & Fiumensa je odgođen za 18. prosinca. 

Unatoč malo naopakom početku, danas ipak započinje najljepše razdoblje u godini, četiri tjedna Grad će biti obučen u blagdansko ruho, a Dubrovčani, ali i poneki turisti, će uživati u toplini božićnog ugođaja i raznim događanjima koje su  za njih pripremili Grad Dubrovnik, Dubrovačke ljetne igre i Turistička zajednica grada Dubrovnika, ali i brojni drugi koji sudjeluju u programu Dubrovačkog zimskog festivala. 

Iako su ove godine financijska sredstva za festival ograničena, u skladu s kriznom 'COVID godinom', to nije spriječilo kreativce koji stoje iza programa Dubrovačkog zimskog festivala da osmisle i realiziraju brojna zabavna i atraktivna događanja. „Mi pokazujemo da umijemo i želimo“, rekla je zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Jelka Tepšić na predstavljanju programa.

 „Ove godine Dubrovački zimski festival ima neke nove, ali naravno i neke stare prokušane recepte, ekipa za pripremu je ista – Grad Dubrovnik, Turistička zajednica grada Dubrovnika i Dubrovačke ljetne igre, uz programe gradskih kulturnih ustanova“, poručili su iz Grada Dubrovnika. 

Grad se već neko vrijeme ukrašava i priprema za blagdansko razdoblje, ukrašavanje je sada gotovo, a  Dubrovnik uljepšava čak tisuću metara dekorativne lovorike i više od 1200 rasvjetnih tijela i brojni 3D elementi kao oni u Uvali Lapad. Tridesetak je borova, što većih - što nešto manjih, a adventski vijenac je već tradicionalan ukras pred katedralom, dok će se Betlehem postaviti iza 15. prosinca. 

Subotnja jutra tradicionalno će biti u znaku nastupa Folklornog ansambla Linđo uz besplatno turističko razgledanje grada u organizaciji TZ-a, dok će subotnja popodneva biti rezervirana za također besplatno, tematsko vođenje pod nazivom 'Zlatno doba Dubrovnika' u organizaciji Doma Marina Držića.

Osim manifestacija koje se rade na razini glavnog producenta Dubrovačkih ljetnih igara, Turističke zajednice i kulturnih ustanova Grada Dubrovnika koje su zabavnog karaktera, naravno tu je i gastronomska ponuda, odnosno tradincionalni Dani bakalara. Turistička zajednica grada Dubrovnika od 16. do 19. prosinca, u suradnji sa dubrovačkim restoranima, organizira Dane bakalara, kada će se u ponudi mnogobrojnih restorana moći kušati blagdanska gastro poslastica bakalar, pripremljen na različite načine.

BOŽIĆNI TRATAMENAT U GORNJIM SELIMA 

Novost je Božični tratamenat u Gornjim selima. Svim Dubrovčanima i njihovim posjetiteljima tri OPG-a kreirala su posebne blagdanske ponude po pristupačnim cijenama za prigodni blagdanski tratamenat u Dubrovačkom primorju. Sudjeluju Seosko domaćinstvo Musladin, Agroturizam Laptalo i OPG Pašeta. „Tako će svi imati priliku obići Gornja sela, naučiti nešto o njihovim božičnim običajima i provati nešto od njihove ukusne hrane“, poručila je Jelka Tepšić.

KUTAK ZA FOTOGRAFIRANJE

Zadržan je kutak za fotografiranje na Luži, ali ima i novina. „Prošle godine smo imali primjedbe da nedostaje selfie štap, bilo je najviše primjedbi da je teško napraviti fotografiju grupe ako nemamo selfie štap, pa ćemo ga ove godine negdje pozicionirati da ga naši sugrađani i posjetitelji mogu koristiti. Novi kutak za fotografiranje bit će u atriju Kneževog dvora“, rekla je Tepšić, ali ipak ne otkriva uređenje tog kutka, što će biti iznenađenje.

ZABAVA U DOBA COVIDA

Najveći izazov festivala bilo je organizirati doček Nove godine. „Ove godine s obzirom na to  da imamo mogućnost organiziranja manifestacija na otvorenom uz COVID potvrde, na taj način će se organizirati svi koncerti“, rekla je Tepšić. Grad Dubrovnik je sa svim izvođačima dogovorio model - ukoliko se tog dana kada je koncert zakazan ne bude mogao održati zbog vremenskih neprilika, moći će se prebaciti za neki drugi termin kroz vrijeme Adventa. A upravo to se odmah za početak dogodilo s koncertom Nena Belana.

''Neće se postavljati velika bina na Stradun jer ne možemo u potpunosti kontrolirati broj posjetitelja, stoga će se koncerti odvijati na skalinima, odnosno platou ispred Crkve svetog Vlaha. Prostor za posjetitelje bit će omeđen ogradama, a EU COVID potvrde prilikom ulaza u prostor kontrolirat će redari'', pojasnila je zamjenica gradonačelnika.

Tepšić je ipak istaknula kako koncerti jesu ugovoreni, no to ne znači i da će se sigurno održati. Osim vremenske prognoze, naravno, najveći utjecaj će nositi 'COVID situacija', odnosno Zimski festival ovisi i o odlukama Stožera, stoga ukoliko epidemiološka situacija ne bude dobra, koncerti, pa i sam doček Nove godine mogu biti otkazani.

Ispred crkve sv. Vlaha 11. prosinca nastupiti će jedna od najdugovječnijih domaćih grupa, Magazin, a 29. prosinca zapjevat će Marko Škugor.

Posljednjeg dana ove godine slavlje će započeti već u podne, kada će dubrovački barmeni pripremati novogodišnje koktele ispred Gradske kavane, a na najljepšoj pozornici svijeta za doček Nove godine nastupit će Silente i Vatra uz spektakularni vatromet točno u ponoć.

Tradicionalno, na prvi dan Nove godine na Stradunu će se uz Dubrovački simfonijski orkestar zaplesati valcer, dok će za večernju zabavu biti zadužena klapa Rišpet.

Povodom Dana branitelja Dubrovnika, u ponedjeljak 6. prosinca u hotelu Valamar Lacroma Dubrovnik zapjevat će glazbena diva Tereza Kesovija, klapa Ragusa i ženska klapa FA Linđo uz pratnju Dubrovačkog simfonijskog orkestra, a sav prihod od koncerta bit će uplaćen za COVID odjel Opće bolnice Dubrovnik.

Tradicionalni Dubrovački božični koncert Simfonijskog orkestra održat će se u nedjelju 19. prosinca također u hotelu Valamar Lacroma, a tom prilikom na pozornicu će se popeti i sopranistica Valentina Fijačko, tenor Roko Radovan, vokali Goran Karan, Lucija Pećar i Nikoleta Ivanković te klapa Ragusavecchia.

 KONCERTI

6. PROSINCA 20 SATI, VALAMAR LACROMA – KONCERT POVODOM DANA BRANITELJA DUBROVNIKA

11. PROSINCA 20 SATI, ISPRED CRKVE SV. VLAHA – MAGAZIN

18. PROSINCA 20 SATI, ISPRED CRKVE SV. VLAHA – NENO BELAN & FIUMENS

19. PROSINCA 20 SATI, VALAMAR LACROMA – DUBROVAČKI BOŽIĆNI KONCERT

29. PROSINCA 20 SATI, NA STRADUNU – MARKO ŠKUGOR

31. PROSINCA 20 SATI, NA STRADUNU – SILENTE I VATRA

1. SIJEČNJA 12 SATI, NA STRADUNU – DUBROVAČKI SIMFONIJSKI ORKESTAR

      20 SATI, NA STRADUNU – KLAPA RIŠPET

KOLENDA BUS

Lanjski novitet Pop-up Kolenda bus kojim putuju najmlađima omiljeni sudionici festivala, Medo, djedica i njegovi vilenjaci, u svom će điru gradskim i prigradskim ulicama uveseljavati sve koji ga susretnu, a posebni putnici bit će ekipa iz Božićne bajke koja će slatkim poklončićima obradovati najmlađe. Jelka Tepšić je naglasila kako će vozni red pop up Kolenda busa biti objavljen na stranicama Festivala, pa će svi moći vidjeti gdje i kada će bus prolaziti.

DUBROVAČKI ORAŠAR

U Kazalištu Marina Držića tijekom studenog i prosinca izvodit će se i 'Orašar', kako kaže Tepšić „pravi dubrovački“.

Direktorica dubrovačkog TZ-a naglasila je i kako su krenule brojne promotivne aktivnosti, posebno fokusirane na domaće tržište, ali i tržišta regije. ''Važno je napomenuti da je povezanost Dubrovnika ove godine bolja nego prethodne. Imamo direktne letove s Barcelonom i Istanbulom, a Festival će ovih dana biti predstavljen i u Londonu'', kazala je Ana Hrnić.

ZA ONE MALO MLAĐE

Stanica sjeverni pol otvara svoja vrata u Lazaretima, a Uvalu Lapad će i ove zime obogatiti program 'Šarene zime' kao i Adventski vlakić koji će svakim danom od 10 do 16 sati besplatno voziti svoje male putnike. I ove godine, 26. studenog na Stradun stižu Moto Mrazovi.

NA KUĆICAMA BEZ PLASTIKE

Grad je izradio čaše od reciklirane plastike koje će građani uz kauciju moći uzeti i koristiti dok uživaju na kućicama, a nakon toga ih vratiti na za to predviđeno mjesto kada će im kaucija biti vraćena. Na kućicama tako prevladavaju papirnate ambalaže, a sve kako bi se smanjila akumulacija odbačene plastike i zaštitio okoliš. 

Popularni Članci