Dubrovnik najskuplji na Mediteranu, 50 tisuća gostiju dnevno bez gužvi

Autor: Petar Ipšić Autori fotografija: Petar Ipšić
Dubrovnik mora biti najskuplja destinacija na Mediteranu, a građanima najjeftinija. Cilj je dosegnuti brojku od 50 tisuća posjetitelja dnevno. Rekao je to, između ostalog, gradonačelnik Andro Vlahušić na Skupštini Turističke zajednice Grada Dubrovnika. 

U hotelu Rixos Libertas jutros je održana 3. skupština Turističke zajednice grada Dubrovnika na kojoj je, među ostalim,bilo riječi o rezultatima turističkog prometa Dubrovnika u 2013. godini, kao i najavama za 2014.

Gradonačelnik i predsjednik TZ grada Dubrovnika Andro Vlahušić u svojem izlaganju najavio je završetak brojnih investicijskih projekata, kako gradskih infrastrukturnih tako i privatnih investitora, posebno na obnovi hotelskih kuća.

-‘Moja projekcija je da Dubrovnik može dnevno bez problema primiti 50.000 turista u povijesnoj jezgri, na Lokrumu, u Lapadu, na Srđu, u Rijeci Dubrovačkoj i Gružu, i da neće biti gužve. Lani smo tu brojku imali 26. kolovoza i nije bilo problema. Ne možemo više govoriti o dnevnom ograničenju od šest tisuća ljudi, kada nam na zidine i u muzeje može stati šest do sedam tisuća, u trgovine tri do četiri tisuće, tu su i četiri tisuće stolica, nitko ne mora biti na cesti’, rekao je.

Jedinstvena ulaznica za 'sve što je unutar zidina'

Cilj je, kaže, u narednim godinama dosegnuti brojku od četiri milijuna noćenja, a financijski promet od 600 milijuna podignuti na milijardu eura. –‘Dubrovnik mora biti najsadržajnija, najkvalitetnija, ali istovremeno i najskuplja mediteranska destinacija. Turisti koji dolaze u Dubrovnik moraju znati da dolaze u skupi grad i da će sve skupo platiti, ali s druge strane građani Dubrovnika moraju imati najjeftiniji grad u Hrvatskoj.’

Vlahušić je najavio i novi terminal u gruškoj luci za koji je Lučka uprava Dubrovnik prošlog tjedna raspisala natječaj za koncesiju. U sklopu terminala gradit će se novi autobusni kolodvor i žičara do Nuncijate za koju Grad ima sredstva.

Plan je formirati jedinstvenu cijenu ulaznica za ‘sve što je unutar zidina’, odnosno muzeje i crkve, a o čemu se vode pregovori s Dubrovačkom biskupijom. -'Dogovorit ćemo se kroz dvije godine', prognozirao je. No, već od ovog ljeta takva jedinstvena muzejska ulaznica bit će u ponudi, a uz gradske muzeje ukjučivat će Lazarete i Svetu Klaru koju je Grad zakupio. 

Na Lokrumu se provode nove ulaganja za koja je u proračunu osigurano 36 milijuna kuna, a uskoro će se raspisati natječaji za pet novih ugostiteljskih objekata. 

Najavio je i ulaganje u ljetnikovce Rijeke dubrovačke u iznosu od 100 milijuna kuna, a prve turističke ture kreću već od ovog ljeta.

Na Skupštini je usvojeno Izvješće Nadzornog odbora o obavljenom nadzoru za 2013., kao i Izvješće o radu i financijsko izvješće 2013.

Direktorica Romana Vlašić  izvijestila je o turističkim rezultatima Dubrovnika – hrvatskog šampiona turizma za 2013. Prema statističkim podacima Turističke zajednice grada Dubrovnika, Dubrovnik je u 2013. ostvario rekordne turističke rezultate u svim vrstama smještaja. Od 1.siječnja do 31.prosinca u Dubrovniku je ostvareno 768.460 dolazaka, od čega je bilo 718.268 stranih te 50.192 domaćih turista, što čini ukupno 10 posto više nego u 2012. godini. Tijekom 2013. godine ostvareno je 2.864.499 noćenja, što čini porast od 9 posto u odnosu na 2012. godinu.

Financijski je TZ grada Dubrovnika završila s viškom prihoda, koji će se u 2014. godini utrošiti na nove projekte koji će značajno doprinijeti daljnjem razvoju turističke ponude. U pripremi je nova web stranica TZGD-a i novi promotivni DVD. Također, od ovog ljeta kreće i program na Lovrijencu nazvan ‘Midsummer Scene’. –‘Riječ je o sedmodnevnoj predstavi na Lovrijencu s tendencijom da se pretvori u 15-dnevni festival koji bi uvijek počinjao na prvi dan ljeta’, rekla je Vlašić.

Skupština TZ grada Dubrovnika odabrala je i šest predstavnika u skupštinu TZ Dubrovačko – neretvanske županije , a to će u predstojećem četverogodišnjem razdoblju biti – Robert Butorac iz Hotela Maestral, Nike Marušić iz Jadranskih luksuznih hotela, Željko Miletić iz Hotela Lapad, Ana Hrnić iz Gulliver Travelam, Ivan Karlić  iz Valamara, te Stanko Ljubić iz putničke agencije Globtour.

Popularni Članci