DUBROVAČKI ZIMSKI FESTIVAL Neće biti kućica, ali tu su kolende, mjesta za fotografiranje, vlakić, doček je neizvjestan (VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
Program Dubrovačkog zimskog festivala predstavljen je danas u Velikoj vijećnici, a predstavili su ga gradonačelnik Mato Franković i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić. Kako su istaknuli, kućica ove godine neće biti zbog epidemioloških mjera i kako se ne bi ugrozila epidemiološka situacija te preopteretio sustav, no kako će se Festival ipak održati te kako blagdanskog ugođaja neće nedostajati. 

„DZF će se i ove godine održati i to je ključno. Na početku promišljanja razvili smo tri scenarija, A, B i C. A je scenarij u kojem se DZF treba održati u punom kapacitetu, B scenarij je da se održi u restriktivnom kapacitetu, gdje bi koncerti bili na manjim trgovima i sl, a C je scenarij u kojem bi bio u puno manjem opsegu, ali i dalje u određenim fazama da se održi,“ izjavio je gradonačelnik Mato Franković. „Obzirom na epidemiološku situaciju, održali smo sastanak te se konzultirali sa Stožerom, odlučili smo se da obzirom na brojku zaraženih koju bilježimo nećemo ići s kućicama, što ne znači da Festivala neće biti. To je ovaj scenarij C,“ izjavio je Franković.

„Svjedoci ste da diljem Hrvatske čitamo kako je bolnički sustav pred kolapsom i kako je veliki dio kreveta zauzet. Svjedoci ste i da, zbog dobre organizacije Opće bolnice Dubrovnik, ima dovoljno respiratornih uređaja, kapaciteti su zadovoljavajući. Aktivirali smo i 'bolnicu 2', sve smo pripremili,“ izjavio je Franković naglasivši kako će Grad i Javna ustanova Rezervat Lokrum financirati kupnju posebnih uređaja koji će poslužiti kao respiratori.

Nakon uvodnog izlaganja gradonačelnika, zamjenica Jelka Tepšić je predstavila Zimski festival 2020/2021. Kako kaže, lajtmotiv ovogodišnjeg Festivala je Advent u gradu kolendara. Stoga će dobar dio festivala biti posvećen upravo kolendi, a ona će biti usko vezana i uz zabavni program festivala.

„Kolenda je ono što nas čini izuzetnima u RH i šire. Cabrio autobus Libertasa će obilaziti grad i gradske kotare, zaustavljat će se autobus, a bendovi, klape i predstavnici kulturnih ustanova će izvoditi kolendu i ostale napjeve,“ izjavila je Tepšić. To će biti svojevrsni koncerti koji neće biti posebno najavljivani kako ne bi dolazilo do značajnijih okupljanja.

Također, Tepšić je pozvala sugrađane, zborove, bendove, orkestre i soliste da otpjevaju kolendu, snime se, a videozapise pošalju jer će oni biti objavljeni na stranicama Festivala što će biti odlična promocija manifestacije, a izvođači će se simbolično nagraditi.

U sklopu DZF će se pripremiti i posebni suveniri; dekice, kikare, burse s otiskom kolende, majice, bojice, a ugostitelji će dobiti određeni kontingent kikara, dekica i bojica te će ih moći pokloniti gostima.

Osim toga, planira se postaviti i dva photo pointa, od čega će jedan biti u Luži koji će za javnost biti otvoren petkom i subotom poslijepodne te nedjeljom ujutro s organiziranim ulascima, poštujući pri tom sve epidemiološke mjere, a drugi na Trgu oružja. 

Kako je najavila Tepšić, Grad će i ove godine obilovati dekoracijama pa će se postaviti 30 božićnih drvca, a jedan dio će biti i na taracama ugostiteljskih objekata. To je još i 1000 različitih elemenata u različitim dijelovima Grada, a 1000 metara dekorativne lovorike postavit će se na gradska pročelja.

I ove godine će se, u suradnji s Domom Marina Držića, osnovnim školama i dječjim vrtićima tradicionalno urediti izlozi. Od subote će početi voziti vlakić, a bit će tu i medo koji je maskota festivala kao i brojne dekoracije od kojih je dio već postavljen.

Kako je već najavljivano, u prosincu će se posjetiteljima osigurati popusti i ponude.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Franković je kazao kako će doček nove godine ovisiti o epidemiološkoj situaciji, ali i mjerama koje će biti na snazi.

„Postoji varijanta u okviru koje smo razmišljali o organizaciji koncerta na Stradunu, no kada vidimo smjernice stožera koje su trenutno na snazi, znamo kako to sada nije moguće. Ako se situacija promijeni, organizirat ćemo doček. Sve smo dogovorili i osigurali te smo spremni. Kad bi se epidemiološka situacija naglo poboljšala, mogli bismo u pet dana staviti i kućice, sve je složeno, no ako bude kao što je sada, nećemo ići u to da ne ugrozimo zdravlje sugrađana,“ izjavio je Franković dodavši kako je cilj ne opteretiti bolnički sustav, ali i kako se Dubrovnik epidemiološki još uvijek dobro drži.

Na pitanje s kim se postigao dogovor, rekao je da ugovor nije potpisan te zato ne bi govorio o kome se radi. Naveo je kako je ipak "zdravlje na prvom mjestu, a sve drugo na 16. mjestu".

Ivona Butjer Mratinović/Vedran Salvia

Popularni Članci