USVOJEN REBALANS Franković: 'Proračun je dokument svih političkih opcija jer odražava probleme stanovništva'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Gradski vijećnici su na šestoj sjednici usvojili Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Grada Dubrovnika za 2017. godinu.

Privremena pročelnica UO za proračun financije i naplatu Anita Burić pojasnila je kako je riječ o proračunu koji iznosi više od 452 milijuna kuna te da je došlo  do povećanja prihoda, a tu je i povećanje rashoda tako da je u odnosu na prvotni plan, prema njenim navodima, povećanje od 17 milijuna kuna. Burić je naglasila kako je riječ o drugom rebalansu koji je, dodala je ona, zapravo pravi rebalans budući da je prvi bio usklađivanje s novim upravnim odjelima.

- Govoreći o projektima volim se prisjetiti i predizbornih obećanja. Kada smo došli na vlast mislili smo da će nas dočekati projekti u visokoj fazi razvoja, ali ništa nas nije dočekalo. Željeli smo puno toga završiti posebno dom umirovljenika, ali nije imao troškovnik niti razne druge projekte. Nadogradnja vrtića Palčica je bila dobro pripremljena pa smo to još doradili. U proračunu smo se trudili snove pretvoriti u stvarnost - kazao je gradonačelnik Franković te odgovorio nezavisnoj vijećnici Matiji Čale Mratović koja je najavila kako neće podržati proračun jer je smanjena stavka za gospodarenje otpadom. Franković je najavio kako je to smanjeno jer će Čistoća preuzeti dio financija.

Mostov gradski vijećnik Maro Kristić naznačio je kako će podržati rebalans proračuna, ali je dodao kako on može uvijek biti bolji. Rikard Rossetti iz Dubrovačke stranke pohvalio je rebalans te dodao kako bi bilo dobro da se više sredstava izdvaja za sport.

Gradonačelnik Franković usuglasio se s Rossettijem i kazao kako je "sportska infrastruktura na niskim granama".

- Unatoč tomu naši klubovi ostvaruju dobre rezultate pa sad zamislite kako bi bilo da je ona dobra. Razvijamo strategiju sporta kojom ćemo definirati gdje smo i na što će se naslanjati budući projekti. Gimnazija Dubrovnik je ishodovala građevinsku dozvolu za gradnju još jedne sportske dvorane i mi ćemo to podržati samo ako će Javna ustanova sportski objekti preuzeti upravljanje tom dvoranom - kazao je Franković.

HSS-ov Vido Bogdanović kazao je kako je "proračun k'o proračun".

- Jesmo li bogati ili je to stvar utiska ne znam, ali da puno trošimo - trošimo. Planiramo potrošiti 452 milijuna kuna i da idemo brojati te novce namučili bi se. Pitanje je koliko svrhovito i racionalno trošimo i je li to netko provjerava? Na plaće se troši od 20 do 25 posto više nego što treba ovom gradu što znači da imamo više zaposlenih nego je potrebo. Postoje veliki i mali uhljebi i oni bi trebali ići pod socijalnu kategoriju- kazao je Bogdanović dodavši kako bi bilo dobro imati usuglašen plan proračuna kao i to da bi bilo korisno znati koliko naprimjer Zaton uplati u proračun, a koliko im se kasnije vrati.

- Proračun je važan dokument i on je financijska podloga za ostvarenje ciljeva. Vjerujem da će novi informatički sustav omogućiti više elemenata te da ćemo znati koliko s kojeg mjesta ubiremo određene prihode. Oživljavanje mjesne samouprave bit će temelj razvoja kao što je važna i transparentnost. Proračun će biti mjesečni kao i praćenje realizacije i onda ćemo znati gdje 'šteka' - rekao je Franković naglasivši kako je proračun dokument svih političkih opcija jer odražava probleme stanovništva.

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica kazao je kako se javne politike kreiraju kroz proračun te dodao kako je upravo to dalo legitimitet HDZ- u koji je pobijedio na izborima.

- Cilj nam je dijalog i razgovor oko izrade proračuna - rekao je Potrebica, a DDS-ov Ivan Jelčić naglasio je kako je pororačun u službi građana, a ne neke pojedinačne stranke.

A.Č.

Popularni Članci